Administrația Biden dă în judecată statul american Texas cu privire la o lege controversată care restrânge dreptul de vot

0
332


Departamentul american al Justiţiei a depus plângere împotriva Texasului, cu privire la o lege adoptată recent de către acest stat din sudul SUA, pe care Guvernul lui Joe Biden o acuză de restrângerea dreptului de vot, relatează AFP, citată de News.ro.

În plângere, depusă joi la un tribunal federal, aceaastă lege texană este acuzată de încălcarea atât a legislaţiei federale privind alegerile, cât şi a drepturlor civice.

Legea texană, care face alegerile mai „sigure” şi protejează împotriva „fraudelor” potrivit apărătorilor acesteia, interzice votul drive-in (adică de la volanul maşinii) şi introduce alte restricţii cu privire la programul de vot şi la votul prin corespondenţă.

Criticii legii apreciază că aceasta afectează în mod disproporţionat votul minorităţilor – mai ales al afroamericanilor, care votează, în mod tradiţional cu Partidul Democrat.

Departamentul Justiţiei acuză într-un comunicat că această lege aduce atingere drepturilor alegătorilor, cărora le restrânge capacitatea de a avea acces la ajutor, în cazul persoanelor care au nevoie de asistenţă pentru a vota.

„Democraţia noastră depinde de dreptul alegătorilor eligibili de a introduce un buletin de vot în urnă şi de faptul ca acest buletin să fe numărat”, a avertizat secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland.

El a promis că departamentul său va face tot ceea ce este posibil „pentru protejarea acestui pilon fundamental al societăţii” americane.

Mai multe state americane s-au folosit, în ultimele luni, de acuzaţii – nefondate – de fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2020, lansate de către miliardarul Donald Trump şi aliaţii săi, pentru a adopta legi care impun diverse restricţii votului şi care-l fac astfel mai dificil pentru unii americani, acuză asociaţii.

Sursa foto: Pixabay / RJA1988Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.