CAMPANIE SUSȚINUTĂ DE BITDEFENDER
Atacurile de tip ransomware nu au granițe. Un atacator din Ucraina poate infecta un computer din România trecând prin servere din Franța, SUA și Pakistan. De aceea, colaborarea dintre companiile de securitate și autoritățile naționale și internaționale este crucială. Află mai multe despre eforturile care se fac în întreaga lume pentru ca tu să nu fii victima unui atac ransomware. Seria va continua cu noi articole, parte a campaniei Bitdefender Cercetători vs. Hackeri. Lupta de miliarde de euro pentru datele tale, derulată cu prilejul Lunii Europene a Securității Cibernetice.
Lupta dintre hackeri și victimele lor se duce pe mai multe fronturi. Chiar dacă, în cazul în care ești victima unui atac ransomware, te poți simți singur, e important să știi că nu e deloc așa. [Află de aici ce să faci în cazul în care computerul tău a fost infectat cu ransomware.] Companiile de securitate lucrează constant pentru crearea de decriptori pentru cele mai noi variante de ransomware, iar autoritățile naționale și internaționale sunt înscrise în cursa contra-cronometru pentru prinderea hackerilor și neutralizarea grupărilor lor.
Companiile de securitate cibernetică se află în linia întâi în lupta cu grupările de hackeri. Ele sunt cele care dezvoltă produse care neutralizează atacurile ransomware și multe dintre ele o fac gratuit. Este cazul Bitdefender, care pune la dispoziție decriptori gratuiți, cu interfață grafică (ce pot fi folosiți de persoane cu cunoștinte tehnice limitate) atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.
Peste 1,3 milioane de persoane au descărcat decriptori gratuiți creați de Bitdefender pentru a-și recupera datele blocate. Însă aceasta este doar o mică parte din activitatea Bitdefender de prevenire a criminalității cibernetice.
Cealaltă parte, la fel de importantă, este colaborarea cu autoritățile locale și internaționale. Discutam în articolul precedent din aceasta serie de modul în care sunt creați decriptorii și de volumul imens de cercetare pe care îl fac experții în securitate.
Ei bine, datele obținute în urma acestui efort de cercetare ajută atât la crearea de decriptori, cât și la prinderea atacatorilor. Datele sunt mereu oferite autorităților locale și internaționale (cum este Europol, spre exemplu), ceea ce ajuta la localizarea hackerilor și la neutralizarea grupărilor.
Miza acestei colaborări este cu atât mai mare cu cât atacurile de tip ransomware nu vizează doar persoane fizice sau companii private, ci și proiecte de infrastructură sau instituții a căror funcționare este vitală, cum sunt conductele de gaze sau spitalele.
Pe lângă colaborarea legată de neutralizarea hackerilor, parteneriatul dintre companiile de securitate și autorități are și o componentă educațională: împreună cu autoritățile, companiile de securitate creează rapoarte despre evoluția pieței de ransomware și ghiduri de bune practici.