Andrei Muraru, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, s-a întâlnit recent cu Alina Vandenberghe, co-fondator şi chief experience officer al Chili Piper, despre care Muraru spune că, potrivit evaluărilor din piață, va atinge statutul de unicorn anul viitor, fiind o companie fondată de un român.
Acesta a scris pe Facebook: “Am avut o întâlnire foarte bună cu Alina Vandenberghe, co-fondator și chief experience officer al Chili Piper, compania care, potrivit evaluărilor din piață, va atinge statutul de unicorn anul viitor. Ar fi al doilea unicorn din SUA pe care l-a fondat un român. De asemenea, compania va fi listată la bursă imediat ce își atinge potențialul de 1 miliard de dolari, pe care fondatorii îl prezic conform planurilor de expansiune agresivă în toată lumea.
Am cunoscut-o pe Alina la sediul companiei sale din Brooklyn, New York, o clădire de sticlă de pe malul Atlanticului. Am vorbit despre România, despre potențialul tinerilor noștri și despre ce vrem să facem ca să promovăm țara noastră în societatea americană. Am încurajat-o să găsim împreună căi de a dezvolta și construi în anii următori o platformă în centrul căreia să se afle România și tinerii săi talentați, ghidați de românii de succes din SUA.
Nu e de mirare că Alina a fost remarcată de Steve Jobs, regretatul co-fondator al Apple. Alina este strălucitoare în felul în care comunică (o abordare familiară și totodată plină de deferență), în care își construiește profilul public și în care își conduce afacerea spre succes. Reunind simplitatea și totodată prestigiul deja confirmat de numeroase apariții publice, ea are, mai mult decât alții, forța de a inspira tinerii să se dedice unui vis. Tot ce a realizat în SUA a fost expresia propriilor puteri, fiind impulsionată de cultura pentru muncă și de pasiunea antreprenorială. Românca Alina Vandenberghe va fi, cred, una dintre cele mai impresionante figuri feminine ale industriei noilor tehnologii în anii următori”.
Chili Piper are venituri anuale de aproximativ 10 milioane de dolari de la 30.000 de clienți diferiți, inclusiv nume precum Spotify, Airbnb și Shopify, potrivit CNBC. Start-up-ul cu 143 de angajați a obținut până în prezent finanțare de 54 de milioane de dolari, de la investitori precum Flashpoint Venture Capital și Gradient Ventures, partea de investiții Google în AI. Vandenberghe spune că Chili Piper este pe cale să atingă venituri anuale de 20 de milioane de dolari până la sfârșitul anului 2021.
Chili Piper este un software avansat de planificare pentru echipele B2B (Business to Business), care ajută companiile să comunice mai rapid cu potențialii lor clienți: în momentul în care aceștia accesează site-ul respectivei firme, pot primi asistență imediată din partea unui angajat, în timp real.
Alina Vandenberghe (37 ani) este absolventă a Universității Politehnica din București, iar prima afacere proprie a înființat-o înainte de liceu, când vindea produse de make-up, potrivit startupcafe.ro. După absolvirea facultății a plecat în SUA, unde a început să lucreze pentru Thomson Reuters. Antreprenoarea de origine română a mai lucrat la Bloomberg sau Pearson, conform profilului său de LikedIn.
CNBC notează că Vandenberghe a fost lăudată de Steve Jobs în 2010, când avea doar 25 de ani, pentru rezultatele sale de la Thomson Reuters.