Analiză K2S: Peste 25% dintre joburile de azi vor fi realizate în mare parte de către roboți până în 2025. Procentul va ajunge aproape de 55% până în 2035

0
111

Unele dintre cele mai căutate roluri în viitorul apropiat vor fi cele de „Chief Sanity Officer” (Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizației),  „Digital Resource Conductor” (Coordonator al Resurselor Digitale), „Director of Storytelling” (Director Comunicare Modernă”), „Human AI Ambassador” (Promotor al Programelor de Inteligență Artificială la nivelul organizației), Director Employee/Stakeholder Experience (Responsabil cu experiența angajaților/partenerilor), iar la niveluri ierahice diferite de „specialist A.I.” (inteligență artificială), „analist Big Data”, „specialist în Digital Transformation”, sau „specialist în Inovație” și „E-Commerce”, arată o analiză realizată de compania de soluții de resurse umane K2S – Key 2 Success.

Aceeași analiză indica: ” Joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” și orice alt job ce poate fi relativ ușor înlocuit de inteligența artificială/ procese robotizate (AI/RPA) vor fi din ce în ce mai puține în următorii 4-5 ani.

Majoritatea companiilor, atât cele multinaționale cât și cele antreprenoriale românești tranzitează în acest moment procese complexe de transformare, astfel încât nevoia de manageri și specialiști în special pe roluri legate de transformare, digitalizare sau inovatie va determina o competiție acerbă pe piața muncii.

Potrivit ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, rata șomajului în România înregistrată la finele lunii august 2021 (*conform celor mai recente date disponibile) a atins un minim istoric (2,93%), adică o rată mai mică decât în luna anterioară cu 0,003 puncte procentuale și cu 0,37 pp sub cea consemnată în luna similară din 2020. Competiția în acest moment pe piața muncii se duce nu doar la nivelul forței de muncă formate din lucrători în diverse industrii, cât și la nivelurile de specialiști și manageri pe diverse paliere de management.

În aceste condiții, și piața locală a serviciilor de Executive Search, Recrutare & Selecție va trece printr-o profundă transformare, determinată de dinamica companiilor din economie. În ultimii 2 ani, potrivit estimărilor K2S, această piață a stagnat la un volum de business anual de aproximativ 7 milioane EUR*. Dintr-un total de aproximativ 47 de jucători în anii anteriori, în acest moment pe piață sunt aprox. 31 de companii specializate pe acest domeniu. Dintre cele care au dispărut de pe piață, o parte au fost preluate, însă cea mai mare parte au fost radiate /au intrat în insolvență în ultimii 2 ani.

5 mari tendințe din piață, la nivelul Trimestrului 4 din 2021: 

* Analiză raportată la companiile de Executive Search înregistrate în București. Nu au fost incluși în analiză jucătorii din online (portaluri de recrutare) și jucătorii care oferă servicii de recrutare în masă.

***

Înființată în anul 2009, K2S – Key 2 Success este o companie de solutii de resurse umane care oferă servicii adapate nevoilor actuale ale companiilor: recrutare și retenție pentru nivelurile de senior și middle management sau roluri operaționale și de specialiști, dezvoltare și transformare organizațională, consultanță privind cultura organizațională sau outplacement și, inclusiv, servicii de mental health support, wellbeing sau coaching. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.