Austria: Ministrul de externe Alexander Schallenberg îl înlocuieşte pe Sebastian Kurz în funcţia de cancelar

0
106

Ministrul de externe Alexander Schallenberg, care devine luni noul cancelar al Austriei, a declarat duminică că îl aşteaptă o “sarcină extrem de dificilă”, la o zi după demisia conservatorului Sebastian Kurz, suspectat de a fi implicat într-un caz de corupţie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Diplomatul în vârstă de 52 de ani, al cărui nume fusese propus sâmbătă ca succesor de către Sebastian Kurz, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen. La încheierea întrevederii, şeful statului austriac a declarat că Schallenberg va depune jurământul luni.”Această criză guvernamentală s-a încheiat”, a afirmat Van der Bellen într-un discurs televizat.

Şeful diplomaţiei a purtat anterior discuţii cu vicecancelarul Werner Kogler. Acesta din urmă, lider al Verzilor, partidul care guvernează în coaliţie cu conservatorii, anunţase sâmbătă seară că va sprijini numirea lui Schallenberg pentru a menţine coaliţia la putere.

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales de pe glob la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos.

“Ar fi iresponsabil să alunecăm în luni de haos sau de blocaj”, a spus Kurz sâmbătă, explicând că se retrage pentru “stabilitatea” ţării. El a susţinut că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt false.”Vreau să cedez locul pentru a evita haosul”, a adăugat el.

Sebastian Kurz se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul de miercuri referitor la deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său. Deşi iniţial a refuzat, denunţând acuzaţii fabricate, în cele din urmă a decis să se retragă sub ameninţarea unei noi destituiri de către parlament marţi.

Se suspectează că Sebastian Kurz a folosit fonduri guvernamentale în trecut pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit Parchetului, între 2016 şi 2018, articole laudative şi sondaje de opinie “parţial manipulate” ar fi fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către ministerul finanţelor, administrat la acea vreme de către conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt vizaţi de o anchetă pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Miercuri au avut loc percheziţii, inclusiv la sediul central al OVP şi la cel al Cancelariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.