Biden și stânga „woke,” marii perdanți ai alegerilor din SUA. Nori negri electorali pentru democrați în 2022

0
155


Președintele Joe Biden se numără printre marii perdanți ai alegerilor desfășurate marți în mai multe state americane, după ce candidații democrați susținuți de el fie au pierdut (cazul Virginiei), fie nu au reușit să câștige detașat curse considerate fără probleme (New Jersey). De asemenea, stânga radicală americană a suferit înfrângeri aproape pe linie, alegătorii respingând in corpore politicile și candidații woke„* pe care progresiștii le-au prezentat la urne. Dacă alegerile de marți sunt un preambul pentru scrutinul intermediar din 2022, comentatorii de peste ocean prevestesc o apocalipsă electorală pentru democrați în cursele de anul viitor.

* Republicanul Glenn Youngkin a câștigat funcţia de guvernator al statului Virginia. După numărarea a peste 95% din voturi, omul de afaceri de 54 de ani, fără experienţă politică, a acumulat 50.7% din opțiunile de vot, în timp ce adversarul său, democratul Terry McAuliffe, fost guvernator al statului între 2014-2018, a obținut doar 48.6%. Victoria republicană într-un stat care a fost câștigat de președintele Biden cu peste 10 procente în fața lui Trump în 2020 a pus capăt controlului democrat în acest stat. O înfrângere dureroasă pentru democrați, în condițiile în care Virginia are cea mai mare concentrație de albi cu educație superioară din țară (în nordul statului), are centre afro-americane mari în Richmond și suburbii foarte diverse, care sunt anti-Trump.

* Republicana Winsome Sears, o afro-americană, a obținut o victorie istorică în funcția de viceguvernator în Virginia, devenind prima femeie provenită din minorităţi în această funcţie. Ea a câștigat 50.6% din voturi, devansând-o pe democrata Hala Ayala, care are 49.2%.

* Tot în Old Dominion, așa cum mai este cunoscută Virginia, republicanii sunt pe cale să pună mâna pe postul de procuror general al statului, în condițiile în care Jason Miyares are circa 40.000 de voturi în plus în fața actualului ocupant al postului, democratul Mark Herring. De asemenea, Partidul Republican (GOP) este foarte aproape să preia controlul asupra Camerei Delegaților din stat, după ce republicanii au pierdut un total de 22 de locuri în ultimele trei alegeri.

* Candidatul GOP, Jack Ciattarelli, s-a aflat la egalitate cu actualul guvernator al statului New Jersey, democratul Phil Murphy, într-o altă cursă care era preconizată ca fiind ușoară pentru democrați, mai ales că Biden a câștigat acest stat cu aproape 16 puncte procentuale în cursa pentru Casa Albă din 2020. În cele din urmă, democratul a câștigat la mustață.

* Locuitorii din Minneapolis au respins ideea unei reforme radicale a poliţiei oraşului, la aproape un an şi jumătate după ce afro-americanul George Floyd a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb, ceea ce a dus la manifestaţii masive în întreaga lume și apeluri la „destructurarea poliţiei.” Peste 56% dintre locuitorii acestui mare oraş din statul Minnesota au votat împotriva inițiativei de înlocuire a serviciilor de poliţie cu servicii de securitate publică, ce ar fi urmat să pună accentul în mai mare măsură pe prevenirea criminalităţii. Este o înfrângere dureroasă pentru stânga „woke,” care a presat constant pentru „desubvenționarea poliției” într-un moment în care rata criminalității în Minneapolis și în alte orașe mari – conduse, în general, de democrați – a crescut dramatic.

* Moderatul Eric Adams, fost ofițer de poliție, este noul primar al metropolei New York. Așa cum era de așteptat, el l-a învins detașat (66.5% la 28.8%) pe republicanul Curtis Sliwa, după ce în alegerile primare reușise să învingă o pleiadă de candidați susținuți de stânga progresistă.

* În Buffalo (New York), actualul primar, Byron Brown, a obținut victoria în fața Indiei Walton, o autodeclarată socialistă democrată, care a fost susținută de greii progresiști Alexandria Ocasio-Cortez și Bernie Sanders. Victoria lui Brown este cu atât mai surprinzătoare cu cat edilul democrat nici măcar nu a fost înscris pe buletinele de vot, după ce a refuzat să-și recunoască înfrângerea în fața lui Walton în alegerile primare ale democraților. Primarul Brown a dus o campanie write-in, care a permis alegătorilor să îi scrie numele pe buletinul de vot.

* În singura victorie clară a progresiștilor pentru un post important, locuitorii din Boston au ales prima femeie și prima americană de origine asiatică în funcția de primar, în persoana consilierei municipale Michelle Wu. Până acum, toți primarii metropolei americane au fost bărbați albi. Victoria lui Wu, anticipată de altfel, a fost completată de cea a procurorului districtual Larry Krasner, un progresist, care a câștigat un al doilea mandat în Philadelphia.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.