Boloş, despre mesajul transmis de reprezentanţii FMI: Aveţi nevoie să luaţi măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii

0
58

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, atrage atenţia într-o postare pe Facebook asupra avertizărilor transmise de Fondul Monetar Internaţional (FMI) referitoare la reducerea deficitului bugetar şi la măsurile suplimentare pe care trebuie să le ia România pentru combaterea evaziunii.

“Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme şi politici economice responsabile, dar au subliniat: “Aveţi nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aveţi nevoie să reduceţi deficitul bugetar şi să luaţi măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii”. În tot acest timp, ţările UE care “donează” pentru noi privesc cum dăm din umeri”, a scris Boloş, marţi, pe reţeaua de socializare.

Acesta a reamintit că şi Comisia Europeană a avertizat recent România în legătură cu deficitul bugetar, care în opinia Executivului comunitar va ajunge “la cote alarmante”, dacă nu vor fi luate măsuri.

“Vine European Commission şi spune: “Aveţi grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceţi ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteţi în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, şi din Politica de coeziune şi din PNRR.” Mai pe româneşte “v-aţi întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiţi fără să puneţi nimic în loc şi sacul a ajuns la fund”. Miza? Riscul să pierdem 75 miliarde euro şi să închidem toate proiectele de investiţii, care ar rămâne fără sursă de finanţare: adică toate proiectele din bani europeni ce înseamnă drumuri noi, spitale noi, şcoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau reţele de apă-canalizare s-ar opri”, a mai scris Boloş pe Facebook.

Potrivit sursei citate, în acest context este nevoie de un pachet de măsuri fiscal-bugetare asumat de coaliţia de guvernare.

“Aşa am ajuns să vorbim despre nevoia unui pachet de măsuri fiscal-bugetare asumat de coaliţia de guvernare, care ţine agenda publică deja de prea mult timp. Un efort necesar şi un efort care nu se poate opri aici. Pentru că în următorii ani va aduce beneficiile unui stat mai disciplinat şi mai corect, care îi protejează pe cei care fac investiţii. Pentru că va însemna cheltuieli publice mai înţelept făcute şi cu resursa umană corect dimensionată, dar şi un cadru fiscal mai predictibil pentru mediul de afaceri şi mai onest pentru români”, a mai transmis Boloş pe pagina de socializare.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor, remis marţi Agerpres, politica fiscală, evoluţiile macroeconomice recente şi reformele structurale asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost printre subiectele analizate luni seara de oficialul MF împreună cu echipa FMI.

“Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat traiectoria descendentă, ajungând în iulie la o singură cifră. Comparativ cu economiile similare din regiune, înregistrăm un nivel mai redus al inflaţiei, faţă de Ungaria, Polonia şi Cehia. Scăderea ratei inflaţiei în primele şapte luni ale anului a fost antrenată în principal de dinamica preţurilor energiei şi combustibililor. În ceea ce priveşte piaţa muncii, România manifestă rezilienţă, efectivul salariaţilor continuând să crească la maxime istorice, preponderent pe seama angajărilor din sectorul privat. Dinamica puterii de cumpărare rămâne în teritoriul pozitiv, în contextul unei creşteri salariale superioare ratei inflaţiei. Pe partea de resurse, serviciile au rămas principalul motor al creşterii, cu un aport de 1,8 puncte procentuale în primul semestru, în vreme ce, pe partea de cerere, structura creşterii economice în prima jumătate a anului a fost mai favorabilă investiţiilor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, a explicat ministrul Marcel Boloş membrilor delegaţiei FMI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.