București, 7 septembrie 2023 – Viceprimarul Stelian Bujduveanu a anunțat astăzi printr-o postare pe pagina sa de Facebook că bucureștenii vor avea ocazia să decidă printr-un referendum dacă doresc sau nu să permită circulația trotinetelor electrice în regim self-service pe străzile orașului.
În contextul creșterii numărului de trotinete electrice în marile orașe și al controverselor legate de siguranța acestora, Stelian Bujduveanu, Viceprimar General și consilier al Partidului Național Liberal, a explicat că propunerea a trecut deja prin toți pașii legali necesari, inclusiv prin dezbateri publice. Cu toate acestea, propunerea a fost de trei ori scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului General.
Cum se va desfășura referendumul?
Pentru a limita costurile asociate cu organizarea referendumului, viceprimarul a propus ca acesta să aibă loc în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. „Am decis astfel că Bucureștiul nu mai poate aștepta. Ne întoarcem la cea mai bună formă de democrație și îi întreb direct pe bucureșteni”, a declarat Stelian Bujduveanu.
O decizie democratică
Referendumul ar putea reprezenta un pas important în soluționarea problemei legate de trotinetele electrice, o problemă care a divizat opinia publică. Pe de o parte, sunt cei care susțin că trotinetele electrice sunt o soluție modernă și ecologică pentru decongestionarea traficului. Pe de altă parte, sunt cei care argumentează că acestea pot deveni un pericol pentru siguranța traficului și a pietonilor.
Apelul la unitate
Stelian Bujduveanu a făcut un apel către consilierii generali, indiferent de apartenența lor politică, să semneze și să susțină demersul. Propunerea de referendum și lista pentru semnături sunt disponibile începând de astăzi la cabinetul său din cadrul Primăriei Capitalei.
În acest context, rămâne de văzut cât de receptivi vor fi bucureștenii și cât de mult vor fi dispuși să participe la un referendum care le va da posibilitatea de a-și exprima opinia în mod direct pe această temă.
În timp ce unii consideră că referendumul este un exercițiu democratic deosebit de important, alții se întreabă dacă acesta este modul cel mai eficient de a aborda problema, având în vedere costurile și efortul organizatoric. Cu toate acestea, apelul la democrație directă pare să câștige teren, oferind oportunitatea pentru un dialog mai apropiat între cetățeni și administrația locală.
Pentru mai multe informații, urmăriți pagina oficială a Viceprimarului Stelian Bujduveanu și site-ul Primăriei Capitalei.
