Cameră: Acces public la informaţiile privind legăturile cu Securitatea ale persoanelor care ocupă anumite demnităţi

0
147

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, propunerea legislativă care instituie registrul public al lucrătorilor Securităţii şi extinderea dreptului cetăţenilor şi al presei la informaţiile privind legăturile cu fosta Securitate ale persoanelor aflate în anumite demnităţi şi funcţii publice prin posibilitatea verificării calităţii rudelor acestora până la gradul III.

Termenul de dezbatere şi vot pe iniţiativa legislativă a fost depăşit în 29 octombrie şi aceasta se consideră adoptată în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţie, a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele interimar al Camerei, Sorin Grindeanu. Proiectul urmează să meargă la Senat pentru dezbatere, care este cameră decizională.

Potrivit proiectului, citat de Agerpres, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucrătorilor Securităţii.

Registrul public permite interogarea după nume şi, dacă este cazul, după următoarele criterii: funcţia sau demnitatea pe care o ocupă sau a ocupat-o şi legătura de rudenie până la gradul III cu persoanele care au ocupat sau ocupă demnităţile sau funcţiile respective, mai prevede proiectul.

Vezi aici forma adoptată de Camera Deputaţilor:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2021/cd207_21.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.