Ambasada Chinei în Germania a declarat că este „nedumerită și puternic nemulțumită” după publicarea informațiilor că Berlinul intenționează să interzică unele echipamente de la firmele chineze Huawei și ZTE în rețelele sale de telecomunicații 5G din motive de securitate națională, scrie CNBC.
Marți, Reuters a transmis, citând o sursă guvernamentală, că Germania ia în considerare interzicerea anumitor componente de la firmele chineze în rețelele sale mobile.
Un document al ministerului german de interne, care a fost obținut de Reuters, arăta că unui anumit furnizor i-ar putea fi interzis să furnizeze componente critice dacă se consideră că este controlat direct sau indirect de guvernul altui stat.
Dacă regulile vor intra în vigoare, ar putea însemna distrugerea echipamentelor care sunt deja instalate în rețele și înlocuirea lor cu alți furnizori, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Huawei a negat în mod repetat că reprezintă o amenințare la securitatea națională.
Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Germania a declarat marți seara că Huawei a funcționat în conformitate cu legile și reglementările din țară și a răspuns la poziția Germaniei, după cum a raportat Reuters.
„În ultimii ani, țările și forțele anti-Chine au continuat să încerce să ofenseze Huawei cu acuzații false, dar nu a existat niciodată vreo dovadă că echipamentele și componentele Huawei prezintă riscuri de securitate”, a spus purtătorul de cuvânt.
„Dacă raportul este adevărat, partea chineză este foarte nedumerită și puternic nemulțumită de decizia pripită luată de departamentul guvernamental german relevant, fără o bază faptică”.
Purtătorul de cuvânt al ambasadei a susținut că orice interzicere a echipamentelor chinezești în rețelele de telecomunicații „încalcă legile economice și principiul concurenței loiale”.
Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat pentru CNBC că compania are un „registru puternic de securitate” în Germania și la nivel global de peste 20 de ani.
„Huawei consideră că ar trebui să existe o discuție obiectivă și faptică despre cum pot fi atenuate riscurile din spațiul cibernetic”, a spus purtătorul de cuvânt.
ZTE nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii atunci când a fost contactată de CNBC.
Poziția Germaniei față de Huawei a fost în suspensie de când SUA, sub administrația Donald Trump, au început să reprime gigantul echipamentelor de telecomunicații.