Ciucă, scrisoare către partidele parlamentare: Vă propun un armistiţiu politic; să dăm şansa României să respire şi să se vindece

0
107

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis, marţi, o scrisoare deschisă prin care le cere partidelor parlamentare să-i acorde şansa de a pune în practică “un program pentru depăşirea perioadei critice în care se află ţara”, propunând un “armistiţiu politic” în acest sens.

“Stimaţi lideri politici, stimaţi parlamentari şi membri de partid, România este azi într-o situaţie grea din punct de vedere medical şi politic. Situaţia legată de creşterea preţurilor la energie electrică, gaze şi alimente, precum şi implementarea PNRR ne îndeamnă la cumpătare politică şi responsabilitate. Epidemia COVID-19 continuă să afecteze puternic ţara noastră. Sute de vieţi de români se pierd în fiecare zi din această cauză, mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic şi suferă. Creşterea preţurilor la energie reprezintă o provocare internaţională, dar care are efecte serioase şi asupra românilor. De trei săptămâni ţara noastră funcţionează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eşuat săptămâna trecută. A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredinţată în urmă cu cinci zile, se loveşte, din păcate, de un blocaj sever”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de premierul desemnat.

“Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la conştiinţa dumneavoastră de cetăţeni români, la patriotismul şi raţiunea dumneavoastră. Vă chem acum să treceţi peste rezervele politice pe care le aveţi şi să-mi daţi şansa de a pune în practică un program imediat pentru depăşirea acestei perioade critice. Ceea ce vă propun este un armistiţiu politic. Să dăm şansa României să respire şi să se vindece, să-şi adune forţele şi să-şi recâştige încrederea în viitor. Un astfel de armistiţiu nu ar însemna abandonarea valorilor şi intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori şi interese mai înalte, care privesc toţi cetăţenii şi întreaga ţară”, a transmis Nicolae Ciucă.

Premierul desemnat a adăugat în scrisoare că “un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere”, ci “un demers raţional şi moral”.

“Ştiu din experienţa mea profesională că armistiţiul se discută şi se convine nu între prieteni, ci între adversari, între grupuri cu orientări şi interese uneori profund divergente. Un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere. Un armistiţiu este un demers raţional şi moral, care dă o şansă bunei înţelegeri, având în vedere interesele generale, mai importante decât cele ale fiecărei părţi. Cred cu adevărat şi vă mărturisesc că un armistiţiu politic este soluţia pentru ieşirea României din această criză. O astfel de soluţie poate nu va fi complet mulţumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar vă asigur că ea va fi mulţumitoare pentru România, care e mai importantă decât oricare dintre noi”, le-a mai transmis Ciucă partidelor parlamentare.

El a asigurat că îşi va îndeplini cu responsabilitate mandatul şi va face eforturi pentru succesul demersului său.

“Vă asigur că voi continua să-mi îndeplinesc cu responsabilitate mandatul încredinţat pentru formarea unui nou guvern şi să fac eforturi stăruitoare, până în ultimul moment, pentru succesul demersului meu”, a conchis Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.