Ciucă: SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru

0
9


„Sărbătorim astăzi 246 de ani de la naşterea unei naţiuni care, în timp, i-a inspirat pe mulţi alţii să-şi urmeze calea spre autodeterminare, promovarea şi protecţia democraţiei şi a drepturilor omului.
Asistăm astăzi, nu departe de graniţele noastre, la lupta poporului ucrainean pentru propria libertate şi pentru alegerile sale de politică externă şi de securitate. Cu toţii speram că războaiele în Europa sunt de domeniul trecutului; că am ajuns într-o etapă în care am devenit capabili să ne rezolvăm neînţelegerile pe cale exclusiv paşnică în cadrul forumurilor multinaţionale şi globale create în acest scop. Dar agresiunea neprovocată, ilegală şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încearcă din nou să înlocuiască forţa legii cu legea forţei. Cel mai bun mod de a răspunde unei asemenea provocări este acţionând împreună, uniţi, ca o singură comunitate euroatlantică de valori şi idealuri. România este şi va rămâne un susţinător ferm al unităţii transatlantice”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, anul 2022 marchează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic care a deschis calea pentru aprofundarea cooperării dintre România şi Statele Unite. Acest Parteneriat a jucat un rol important pentru aderarea României la NATO în anul 2004. SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii şi securităţii pentru toţi membrii săi.

„Salut, cu această ocazie specială, decizia SUA de a suplimenta prezenţa trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari, dovadă concretă, oferită la momentul potrivit, privind soliditatea garanţiilor de care România beneficiază în cadrul Parteneriatului nostru Strategic. Un alt pilon important al parteneriatului nostru este cooperarea economică. Anul trecut, comerţul bilateral a atins un nou maxim istoric. Companii precum Bitdefender şi UiPath, ambele fondate în România, şi-au pus deja amprenta în SUA şi sunt exemple ale potenţialului şi know-how-lui din România. Sperăm ca şi alte companii româneşti să le urmeze în curând exemplul. Guvernul României este profund conştient că dezvoltarea relaţiilor comerciale şi creşterea investiţiilor depind de un cadru legal clar şi previzibil. Asigurăm condiţiile necesare pentru ca întreprinzătorii să prospere în ţara noastră. Faptul că în iunie Consiliul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică a aprobat Foaia de parcurs pentru aderarea României la această organizaţie este, în opinia mea, o recunoaştere a progresului deja înregistrat în acest sens. Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant şi avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat în conformitate cu nivelul de pregătire al României de a deveni membru cu drepturi depline al organizaţiei care prin membrii săi oferă 90 la sută din investiţiile străine la nivel global”, a adăugat premierul.

Potrivit lui Ciucă, ca parte a angajamentului României şi al Statelor Unite de a coopera pentru consolidarea rezilienţei strategice transatlantice, Guvernul României va continua implementarea celor mai importante proiecte comune în domeniul energetic: „Acest lucru va permite României nu doar să-şi atingă independenţa energetică – aspect devenit şi mai important în contextul geopolitic actual – dar ne va oferi şi posibilitatea de a contribui la securitatea energetică regională. Proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunităţi semnificative de integrare a lanţurilor de aprovizionare europene şi nord-americane”.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.