Comisia Europeană propune o finanţare de 15 miliarde de euro pentru statele ce primesc mulţi refugiaţi, inclusiv ucraineni

0
49

Comisia Europeană va propune alocarea unei sume suplimentare de 15 miliarde de euro pentru statele europene care primesc un număr mare de refugiaţi, inclusiv ucraineni, a anunţat marţi la Praga preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Acest ajutor destinat ţărilor care se confruntă cu un puternic val migrator, cum este cel al ucrainenilor care fug de războiul din ţara lor, va fi inclus în următoarea revizuire a cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Condiţia este însă ca statele membre ale UE să accepte propunerea Comisiei Europene, aşadar să accepte să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul comunitar.

Această creştere va necesita însă “o revizuire a cadrului financiar multianual”, a adăugat ea. “Vedem cum putem îmbunătăţi această propunere şi această revizuire va depinde de capacitatea noastră de negociere”, a nuanţat ea în declaraţia dată în capitala cehă.

Republica Cehă a primit peste o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni după ce Rusia a atacat Ucraina în februarie anul trecut. Totuşi, guvernul de la Praga estimează că aproximativ o treime dintre aceştia au revenit între timp în ţara lor.

Comisia Europeană le-a cerut deja vara aceasta statelor UE o contribuţie suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanţarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar şi pentru acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energiile verzi şi acoperirea costurilor de funcţionare ale instituţiilor de la Bruxelles.

Dar unele state membre, precum Germania, Austria, Olanda şi ţările scandinave, s-au arătat reticente faţă de această propunere, respinsă de asemenea de Polonia şi Ungaria întrucât Bruxellesul le-a blocat accesul la fonduri europene pe motivul încălcării statului de drept, şi au sugerat în schimb reorientarea unor programe, precum cele din politica de coeziune.

Din capitolele de cheltuieli pentru care Comisia Europeană a cerut suplimentarea bugetului numai pentru cel referitor la Ucraina există un consens, deşi Ungaria s-a manifestat şi împotriva acestuia, iar revizuirea bugetului multianual al UE necesită o aprobare în unanimitate din partea statelor membre şi de asemenea acordul Parlamentului European

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.