Cristian Diaconescu critică în termeni duri prestaţia lui Dan Barna: “Prostia nu este scuzabilă”

0
110

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a criticat în termeni duri, ieri, într-o emisiune la PMP TV, declarațiile fostului vicepremier, Dan Barna, nominalizat ca ministru de Externe, în Guvernul premierului desemnat, Dacian Cioloş. Acesta a spus că SUA și-au luat mâna de pe țările din Estul Europei, susținând ideea unei armate comune a UE.

În replică, Cristian Diaconescu a declarat: “Este un limbaj atipic. Dacă vrea să fie ministru de externe, trebuie să se supună unor rigori. Din acest punct de vedere tipul de adresare publică pe acest subiect este unul care nu seamănă deloc cu un reprezentant al Ministerului de Externe şi cu un reprezentant al unei diplomaţii a unui stat consolidat.

 

Ce-o fi transmis acasă Ambasada SUA, când mâine vine şeful Pentagonului în România? , s-a întrebat aseară Cristian Diaconescu, adăugând că aceste declaraţii au fost făcute de Dan Barna, fost vicepremier al unei ţări pro-americană şi pro-NATO.

Cristian Diaconescu a spus: “Prostia din acest punct de vedere nu este scuzabilă, nu este o imponderabilă din acest punct de vedere. Se va transmite că, în mod premeditat, fostul vicepremier al României, indiferent în ce context, indiferent cât s-a priceput sau nu să citească ce i s-a pus în faţă, a făcut o declaraţie din care rezultă că în România un fost şef adjunct de Guvern se gândeşte că America, de fapt, nu mai este interesată. Şi atunci se consideră un anume tip de premeditare? Da. Se consideră că, din punctul de vedere al României,  există este o relativizare a vizitei şefului Pentagonului? Da. Sigur că nu se poate discuta în absolut această chestiune.

În al doilea rând, tema este perfect falsă. Pot să vă spun că cea mai mare imvestiţie din bugetul american al apărării este orientată spre România, vorbim de o investiţie financiară la Câmpia Turzii. Avem un român ca secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru că, prin rolul lor determinant, americanii au generat această numire.

Avem un sistem defensiv la Marea Neagră, inclusiv flota aeriană foarte serioasă în Baza de la Kogălniceanu, datorită americanilor. Avem o poziţie în Alianţa Nord Atlantică şi vocea noastră este ascultată, mai ales datorită americanilor. (…) Atunci despre ce vorbeşte domnul Barna?

Cristian Diaconescu a susținut că declarațiile lui Barna pot provoca ”un fel de vibrație” și la nivelul țărilor din Estul Europei, mai ales că atât Polonia, cât și România, solicită crearea de baze militare permanente ale SUA, ca o garanție de securitate în zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.