Daniel Zamfir: Proiectul PSD de plafonare a preţului la energie, dezbătut astăzi în Senat; Plafonarea NU se va face la preţurile de azi, va fi media lunilor ian-sept 2021

0
115

În urma liberalizării preţurilor, atât la energie electrică cât şi la gaze naturale, preţurile au înregistrat creşteri importante. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, preţul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni ale acestui an cu aproximativ 24%. În ultimele 2 luni însă, ritmul de creştere s-a accentuat astfel încât, în prezent, există furnizori care au crescut preţul cu până la 65%, existând situaţii punctuale în care facturile s-au dublat printr-o simplă notificare a clienţilor în acest sens.

În ceea ce priveşte evoluţia preţului gazelor naturale la consumatorul final, potrivit INS, în primele 6 luni ale anului, a fost înregistrată o creştere de 20%. Însă, la fel ca şi în cazul energiei electrice, ultimele două luni au consemnat o creştere galopantă, astfel încât ofertele unora dintre furnizori au înregistrat creşteri de până la 100%. O astfel de escaladare abruptă a tarifelor nu poate fi explicată din punct de vedere tehnic, fiind mai degrabă preţuri speculative rezultate ca urmare a unor manipulări ale pieţei.

În actualul context, cel mai expus segment la riscul sărăciei energetice este reprezentat de persoanele cu venituri scăzute (cei cu salariul minim pe economie şi pensionarii).

În România, o treime dintre angajaţi (1,6 milioane de contracte de muncă dintr-un total de 5,5 milioane) sunt plătiţi cu salariul minim pe economie (1.386 de lei net) în vreme ce pensia medie lunară a celor circa 5.085.000 de pensionari este estimată la 1.661 lei (peste 900.000 de pensionari încasează lunar pensia minimă de circa 800 de lei). În condiţiile în care preţul mediu al cantităţilor de energie electrică tranzacţionare a cunoscut o creştere spectaculoasă, de la 120.24 lei/MWh, media lunii mai 2020 (reprezentând totodată şi minimul înregistrat anul trecut), la 284,32 lei/MWh în decembrie 2020 (reprezentând maximul înregistrat anul trecut), în primele 6 luni ale acestui an preţurile au continuat să crească galopant, astfel încât preţul mediul al lunii iunie s-a situat la 378,82 lei/MWh.

Creşterea abruptă de preţ survenită în primele 6 luni ale anului s-a accentuat în lunile iulie şi august. În prezent, energia electrică se tranzacţionează la preţuri mult mai mari decât media de până acum, înregistrându-se tranzacţii care pentru luna august şi trimestru IV din 2021 ajung la preţuri record de peste 500 de lei/MWh. Mai mult decât atât, în actualul context de piaţă, preţul mediu al cantităţilor de energie electrică tranzacţionate pe pieţele la tennen pentru livrare în anul 2022 se înscrie în acelaşi trend, preţurile situându-se între 400 lei/Mwh şi 500 lei/MWh.

În ceea ce priveşte gazele naturale, începând cu data de 1 iulie 2020, preţurile reglementate la clienţii casnici au fost eliminate. Începând cu această dată, evoluţia preţului gazelor naturale tranzacţionate pe pieţele centralizate a fost una crescătoare, preţul mediu ponderat crescând în anul 2021 cu circa 88,6% faţă de 2020.

Astfel, în inteivalul iulie 2020- august 2021 preţul mediu ponderat a crescut de 3.6 ori. Unul dintre factorii decisivi în creşterea preţului gazelor naturale din România îl reprezintă evoluţia preţurilor înregistrate pe platforma CEGH Austria, cea mai mare platformă bursieră de gaze naturale apropiată geografic de România.

Începând cu luna ianuarie 2021, preţurile tranzacţionate pe această platformă bursieră au crescut constant, astfel încât preţul înregistrat în luna iulie 2021 era cu 86% mai mare decât cel din ianuarie. Ritmul ascendent s-a menţinut şi în luna august 2021, platformele bursiere înregistrând cele mai mari preţuri din ultimele 24 de luni (de exemplu, pe 18 august s-a înregistrat preţul record de 239,43 lei/MWh).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.