„Denumirile elementelor de pe planete sunt discriminatorii şi exclusiviste, potrivit unei cercetătoare: „Mai puţin de 2% dintre craterele de pe Marte poartă nume de femei”

0
31


Denumirile caracteristicilor planetare favorizează bărbații, arată un studiu recent
Conform unei cercetătoare, convențiile privind numirea caracteristicilor de pe suprafața planetelor sunt prea puțin incluzive și promovează numele de bărbați. Un studiu a demonstrat că mai puțin de 2% dintre craterele de pe Marte și doar 32 dintre cele 1,578 de cratere de pe Lună poartă nume de femei, potrivit unei analize a Uniunii Astronomice Internaționale (IAU).
Cercetătoarea Annie Lennox, doctorandă în cadrul The Open University, a subliniat faptul că politica de numire a caracteristicilor planetare avantajează în principal bărbații albi cisgender, iar acest lucru dezavantajează femeile și comunitățile marginalizate.
Lennox a criticat IAU pentru menținerea unei convenții inițiate în 1635 de astronomul italian Giovanni Battista Riccioli, care a botezat craterelor selenare în onoarea unor faimoși oameni de știință. Acest lucru exclude în mod evident realizările femeilor și ale altor grupuri marginalizate.Sursa articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.