Urmele virusului H5N1 au fost depistate în laptele de vacă pasteurizat în Statele Unite, potrivit autorităților americane. Chiar dacă particulele virale au fost găsite în laptele provenit de la animalele afectate, în sistemul de procesare și pe rafturile magazinelor, este considerat puțin probabil ca acestea să reprezinte un pericol pentru sănătatea umană, conform AFP.
Administrația americană pentru alimente și medicamente a anunțat că, în timpul unei anchete pe scară largă, un focar de gripă aviară A (H5N1) a fost identificat în efectivele de vaci de lapte din țară și a infectat o persoană în luna aprilie, care a prezentat simptome ușoare. Chiar dacă tulpina H5N1 a cauzat decesul a milioane de păsări de curte, vacile afectate nu s-au confruntat cu probleme grave de sănătate.
Autoritățile au subliniat că, deși gripa aviară a fost detectată în laptele crud, consumul acestuia nu este recomandat de mult timp de către specialiștii în sănătate. Analizele suplimentare sunt încă în desfășurare pentru a evalua eventuala diferențiere între diferitele tipuri de produse lactate, cum ar fi laptele integral sau smântâna, de pe rafturile magazinelor din toată țara.