Dorin Odiațiu: ”Digitalizarea începe cu infrastructura, de aici și importanța investițiilor în rețele de mare viteză”

0
82

Există unanimitate în a recunoaște faptul că digitalizarea începe cu infrastructura, de aici și importanța investițiilor în rețele de mare viteză. Dezvoltarea infrastructurii și a rețelelor de telecomunicații are nevoie de mai multă susținere, inclusiv în planurile de redresare UE, deoarece este esențială pentru conectarea cetățenilor, administrațiilor publice și afacerilor din România, consideră Dorin Odiațiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director la Orange România. Acesta a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre importanța digitalizării, în exclusivitate, pentru Financialintelligence.ro.

”Pentru ca țara noastră să evolueze în procesul de digitalizare, este necesar ca domeniile problematice cum ar fi utilizarea identității electronice, procesele legate de e-Government, relațiile online ale cetățenilor cu administrația publică, să fie tratate cu maximă prioritate”, a declarat Dorin Odiațiu.

Cum vedeți digitalizarea României în contextul pandemiei și al programelor de redresare ale UE?

Dorin Odiațiu: Digitalizarea României este un element cheie pentru viitoarea dezvoltare economică și socială a țării, iar ritmul pe care îl va avea această dezvoltare, mai alert sau mai lent, depinde tocmai de ceea ce vom reuși la acest capitol. Există unanimitate în a recunoaște faptul că digitalizarea începe cu infrastructura, de aici și importanța investițiilor în rețele de mare viteză. Dezvoltarea infrastructurii și a rețelelor de telecomunicații are nevoie de mai multă susținere, inclusiv în planurile de redresare UE, deoarece este esențială pentru conectarea cetățenilor, administrațiilor publice și afacerilor din România.

Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a facilita digitalizarea?

Dorin Odiațiu: Văd două direcții de urmat aici: în primul rând, este necesar să ne asigurăm că toți cetățenii țării au acces la internet de mare viteză, care poate fi furnizat prin rețele de comunicații de ultimă generație, fie fixe (de fibră optică), fie mobile (4G, 5G).

În al doilea rând, ar fi nevoie de investiții din mai multe surse. Industria investește an de an sume considerabile în aceste rețele și va continua să o facă, dar aceste sume ar trebui completate prin fonduri din programele europene, pentru a garanta o extindere rapidă și uniformă a rețelelor pe tot teritoriul țării. Este ceea ce multe alte state europene pun deja în aplicare și credem că și România ar trebui să adopte aceeași strategie, pentru a nu rămâne în urmă la acest capitol.

Care este rolul furnizorilor de servicii necesare digitalizării în acest context? Care sunt cele mai potrivite soluții cu care pot veni furnizorii?

Dorin Odiațiu: Serviciile telecom din România au o calitate foarte bună și prețuri foarte scăzute în comparație cu cele existente în celelalte țări UE. La rândul lor, furnizorii de servicii IT din România sunt cunoscuți pentru bunele lor performanțe. Noi ne mândrim cu faptul că în ultimul an, mai mult decât oricând, am contribuit la digitalizarea României, prin soluțiile oferite tuturor clienților noștri, soluții de conectivitate, securitate cibernetică sau ICT. Enumăr aici soluțiile de internet și de IaaS, Infrastructure as a service, în mod special de cloud public, cele de business continuity, colaborare la distanță, contact center, e-commerce, soluțiile de securizare a terminalelor mobile și management la distanță a acestora, de videoconferință ori de educație digitală, dar și cele de digitalizare a școlilor.

Performanțele furnizorilor și serviciile oferite de ei sunt importante, dar nu suficiente, întrucât digitalizarea nu presupune doar mediul de business privat, ci și cel al administrației publice. Doar printr-o colaborare susținută între mediul privat și cel public se pot face pași solizi și fermi în direcția digitalizării.

Ne puteți face o comparație cu alte țări din zonă cu privire la digitalizare?

Dorin Odiațiu: În ceea ce privește digitalizarea, România are povești de succes, cum ar fi, de exemplu, securitatea cibernetică. Fără îndoială, decizia UE de la sfârșitul anului trecut, de a alege Bucureștiul ca sediu al noului Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC), va plasa țara noastră într-o poziție de frunte în ce privește un domeniu cheie al digitalizării.

În același timp, există și unele domenii mai problematice, care reies și din rapoartele DESI – Indicele economiei și societății digitale, domenii la care suntem pe ultimele locuri în Europa: utilizarea identității electronice, procesele legate de e-Government, relațiile online ale cetățenilor cu administrația publică etc. Pentru a evolua în procesul de digitalizare, este necesar ca aceste domenii să fie tratate cu maximă prioritate și sper că în perioada următoare vom vedea schimbări pozitive și în ceea ce le privește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.