La mai puțin de un an de la alegerile generale din decembrie, 2020, PNL pierde majoritatea pe care reușise să și-o asigure în Parlament, printr-o aliere cu USR PLUS și UDMR. În acest moment, PNL, ca formațiune parlamentară, nu mai are controlul nici dacă și-ar reuni forțele cu USR PLUS, având în vedere numărul parlamentarilor fideli lui Orban care a părăsit grupul politic al liberalilor.
După alegerile din decembrie, 2020, cele trei formațiuni – PNL, USR PLUS și UDMR – adunau împreună 244 de parlamentari, adică o majoritatea confortabilă care să asigure voturile necesare pentru inițiativele legislative ale guvernului. Între timp, UDMR a pierdut un deputat din Maramureș (pe Norbert Apjok), care a demisionat pentru că obținuse mandatul fără să îndeplinească condițiile stabilite de partid (nu avea studii superioare).
Alți 14 parlamentari liberali – fideli lui Ludovic Orban, fostul președinte al partidului – au ales să părăsească grupul politic PNL, iar aceștia nu vor fi singurii.
Pentru a trece un guvern în Parlament, e necesar un număr de 234 de voturi, voturi pe care PNL nu le mai are în acest moment nici dacă ar reface coaliția cu USR PLUS.
Dacă PNL va reuși să refacă, totuși, coaliția cu USR-ul, pentru a putea deține majoritatea în Parlament va avea nevoie să negocieze voturi fie de la PSD sau AUR, fie de la parlamentarii minorităților naționale (în număr de 18) și de la parlamentarii foști AUR, în prezent neafiliați (în număr de 4).
Reamintim că după ruptura din PNL, cauzată de disputa dintre fostul președinte Ludovic Orban și actualul lider Florin Cîțu, 14 parlamentari librali au părăsit, până în acest moment, grupul PNL:
1. Ludovic Orban
2. Alexandru Kocsis
3. Ovidiu Florean