Update articol:

Edward Snowden avertizează că slăbirea criptării va avea consecințe grave: „Confidențialitatea este putere”

Subminarea sistemelor de criptare pentru a oferi guvernelor acces la mesajele personale ale oamenilor ar fi o „greșeală colosală”, având consecințe fatale, a avertizat fostul denunțător american Edward Snowden, potrivit CNBC.

„Confidențialitatea este putere”, a spus Snowden, vorbind din Rusia prin video, la o conferință de presă care a marcat „Ziua globală a criptării”.

Aceasta vine în timp ce guvernele din întreaga lume exercită presiuni asupra giganților tehnologici precum Facebook și Apple pentru a acorda autorităților acces la mesajele criptate. Mai multe țări cer așa-numitele „uși din spate” care le-ar permite să ocolească criptarea.

SUA, Uniunea Europeană, Australia, Rusia și China sunt printre jurisdicțiile „care încearcă să dezvolte mijloace și metode pentru a necesita sisteme de criptare slabe”, a susținut Snowden.

Firmele de tehnologie susțin că criptarea end-to-end (n.r. criptarea end-to-end protejează datele astfel încât să poată fi citite numai de către expeditor și de către destinatar. Nimeni altcineva nu poate citi datele criptate, inclusiv hackerii, guvernele și chiar serverul prin care trec datele), care amestecă mesajele în timpul livrării, astfel încât acestea să poată fi vizualizate numai de destinatarul vizat, este importantă pentru asigurarea confidențialității utilizatorilor.

Dar guvernele sunt îngrijorate de tehnologia care împiedică forțele de ordine să investigheze infracțiuni grave precum terorismul și abuzul sexual asupra copiilor.

Utilizarea criptării end-to-end a fost mult timp un punct de dispută între guverne și marile companii de tehnologie. Apple, de exemplu, s-a ciocnit frecvent cu autoritățile americane cu privire la criptare și confidențialitatea datelor.

Confidențialitatea „a fost menită să fie puterea indivizilor”, a continuat Snowden. „A fost menit să ne protejeze, să ne păzească de giganții instituționali care au mărșăluit în orașele zilelor noastre, fie că este vorba de vremurile moderne sau de dinainte.”

„A fost un strat izolator care ne-a permis celor dintre noi care deținem foarte puțină putere în societate – deoarece suntem indivizi – să gândim, să acționăm și să ne asociem liber”, a adăugat el.

Snowden a oferit în 2013 jurnaliștilor documente clasificate care descriu programe de supraveghere derulate de NSA pentru a accesa telefoanele mobile și comunicațiile prin internet ale oamenilor. Pentru unii, el este privit ca un erou; pentru alții, un trădător al țării sale.

Facebook „nu-i pasă”

Criticând Facebook și alți giganți tehnologici, Snowden a spus: „Aceleași companii care au muncit atât de mult pentru a răspândi criptarea de-a lungul anilor încep acum să se teamă de următorul pas”.

„Reţele precum Facebook vor să aibă cât mai multe informații posibil. Așa că acum limitează locul în care vor folosi criptarea end-to-end. Ei vor spune, pentru lucruri pentru care nu dorim să avem o răspundere comercială, vom adopta criptarea end-to-end.”

„Nu au o minte socială”, a adăugat Snowden. „Nu le pasă. Le pasă de interesele lor.” Facebook nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC.

Comentariile lui Snowden par să contrazică mesajele Facebook pro-criptare. Compania s-a confruntat cu o reacție din partea oficialilor din SUA și Marea Britanie cu privire la planurile de a folosi criptarea end-to-end pentru toate aplicațiile sale de mesagerie.

Anul trecut, SUA și aliații săi „Five Eyes” – Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă – au solicitat companiilor de tehnologie să dezvolte o soluție care să permită autorităților să acceseze mesaje criptate.

Între timp, Uniunea Europeană cere industriei tehnologice să caute modalități de a oferi autorităților acces la dovezi digitale „fără a interzice sau slăbi criptarea”.

 

Share
Share
0 Shares

Publicat în Tehnologie și etichetat în criptare, Edward Snowden. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Iți recomandăm:


BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (22/10/2021)

Contract credit

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions

VES SA (VESY) (22/10/2021)

Litigiu