Europa trebuie să elimine decalajul în privinţa semiconductorilor, avertizează un oficial italian

0
109

Europa trebuie să-şi dezvolte autonomia în tehnologii ca semiconductorii, pentru a construi o economie mai competitivă pe plan internaţional, a declarat sâmbătă ministrul italian pentru Inovare Tehnologică, Vittorio Colao, la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

“Este crucial să utilizăm fondurile UE de redresare pentru a restabili autonomia în domeniul tehnologiei. Viitorul nostru nu poate depinde complet de alţii”, a afirmat Colao.

Acesta a apreciat că Europa trebuie să progreseze mai mult în zone cum ar fi “capacitatea dispozitivului”. Pe partea de semiconductori şi cipuri, Europa este puternică la tehnologia de 28-30 nanometri (nm), dar Tesla lucrează la tehnologia de 7-8 nm şi pentru multe scopuri se foloseşte tehnologia de 4-5 nm.

Colao, care a fost timp de un deceniu director general al grupului britanic Vodafone, conduce eforturile Italiei de a introduce reţeaua 5G în ţară şi servicii în bandă largă. Întrebat dacă grupul chinez Huawei ar trebui să fie un partener cheie în acest proces, Colao a declarat că rolul Guvernului este de a stabili reglementări bazate pe protejarea suveranităţii.

Ministrul a adăugat că investiţiile în capacităţile tehnologice din Italia şi Europa ar trebui să includă sateliţi, cloud computing şi biotehnologii: “Avem o oportunitate uriaşă: să facem din Europa un teren propice pentru crearea unui nou gigant tehnologic european”.

Declaraţiile sale vin după ce marii producători auto care au fost nevoiţi să-şi reducă producţia în 2021, din cauza crizei de cipuri pentru industria auto.

Luna trecută, conducerea Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, a dat asigurări că deficitul de semiconductori cu care se confruntă industria auto se va atenua gradual pentru clienţii săi, din trimestrul trei din 2021, dar problemele legate de capacităţile de producţie s-ar putea extinde şi în 2022.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că TSMC analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.

Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.

TSMC anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construcţia fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.

Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.