Adoptarea tehnologiilor digitale de către companii are potențialul de a îmbunătăți serviciile și produsele, precum și de a crește competitivitatea. Criza cauzată de COVID-19 a arătat, de asemenea, că digitalizarea este un instrument crucial pentru îmbunătățirea rezistenței economice a întreprinderilor, potrivit Eurostat.
În 2020, doar 1% dintre întreprinderile din UE cu cel puțin 10 persoane angajate au atins un nivel foarte ridicat de intensitate digitală, în timp ce 14% au atins un nivel ridicat. Majoritatea întreprinderilor au înregistrat niveluri scăzute (46%) sau foarte scăzute (39%). Comparativ cu 2018, Indicele de intensitate digitală (DII) a înregistrat o îmbunătățire generală la nivelul UE, cu creșteri atât la niveluri foarte mari (+5,0 puncte procentuale (pp)), cât și la niveluri ridicate (+0,4 pp).
DII măsoară utilizarea diferitelor tehnologii digitale de către întreprinderi, iar scorul său (0-12) este determinat de câte dintre cele 12 tehnologii digitale selectate utilizează întreprinderile. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai mare intensitatea digitală a întreprinderii, variind de la foarte scăzut la foarte mare.
Datele Eurostat arată că 9% dintre întreprinderile mari ale UE au avut un DII foarte ridicat și 42% un nivel ridicat, în timp ce doar 2% dintre companiile mijlocii au înregistrat un nivel de intensitate foarte mare și un sfert (25%) un DII ridicat. Doar 0,4% dintre întreprinderile mici au atins o intensitate digitală foarte mare, doar 12% au obținut un DII ridicat.
Finlanda și Danemarca (ambele cu 5%) și Belgia (3%) sunt țările UE cu cea mai mare proporție de întreprinderi extrem de digitalizate, în timp ce restul ţărilor a avut cel mult 2% dintre întreprinderi cu un nivel foarte ridicat de DII.
În schimb, în Bulgaria și România (ambele 66%), Grecia (60%), Letonia (57%) și Ungaria (53%), majoritatea întreprinderilor prezintă un DII foarte scăzut, indicând o investiție mică în tehnologii digitale.
Potrivit unuia dintre obiectivele viziunii UE pentru transformarea digitală, cel puțin 90% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) ale UE ar trebui să atingă un nivel de bază de intensitate digitală până în 2030. Nivelul de bază presupune utilizarea a cel puțin patru tehnologii și include întreprinderi cu DII scăzut, ridicat și foarte mare. În 2020, trei din cinci IMM-uri (60%) din UE au atins cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală, față de 89% dintre întreprinderile mari.