EXCLUSIV Christina Verchere, CEO Petrom, anunță o nouă strategie pe 9 ani: Remodelăm compania ca parte a tranziției energetice / Gazul natural e cheie, vom lua în considerare investiții cu emisii reduse și zero carbon / E esențial să avem noua lege offshore anul acesta

0
111


Christina Verchere, CEO-ul companiei OMV Petrom, anunță într-un interviu pentru G4Media și Economedia că în decembrie compania va prezenta noua strategie de dezvoltare pentru următorii nouă ani, și spune că gazele naturale vor fi o componentă-cheie a acestei noi strategii. Christina Verchere mai spune că modificarea legii offshore în acest an este ”esențială” pentru dezvoltarea zăcământului de gaze din Marea Neagră.

În ceea ce privește dezvoltarea companiei, CEO-ul OMV Petrom spune că noua strategie va urma tranziția energetică, în linie cu noile politici europene de mediu. Pe lângă accentul ce va fi pus pe producția și utilizarea de gaze naturale, compania ia în calcul și alte surse regenerabile pentru electricitate și, de asemenea, creșterea volumului de bio-componente din carburanți.

Creșterea prețurilor la gaze, electricitate și carburanți este determinată de piața regională și europeană, de creșterea cererii post-pandemie și de reducerea importurilor.

Vezi mai jos interviul integral VIDEO și transcript:

Rep: Am văzut noile rezultate ale OMV Petrom, cu un profit impresionant. Cum explicați acest profit?

Christina Verchere: Uitându-ne la rezultatele noastre și, în general, la cele 9 luni, vedem într-adevăr că cererea pentru produsele noastre își revine la nivelurile de dinainte de criză. Acesta este un indicator al creșterii mobilității și al redresării economice, în general. Dacă ne uităm la cifre noastre, la primele 9 luni ale anului, rezultatul nostru din operatiuni este de 2,9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 55% față de perioada similară a anului trecut, dar nu se află încă la nivelul primelor 9 luni din 2019.

Nu am revenit la nivelurile de dinainte de criză, dar suntem evident peste nivelul din 2020, un an dramatic pentru toată lumea. Deci, ce ne determină rezultatele? Sunt câțiva factori. Unul, așa cum ați menționat, este prețul petrolului, precum și creșterea cererii de produse. Vedem o creștere a prețului gazelor naturale, dar aceasta nu influențează atât de mult rezultatele din două motive. Unu, o parte destul de mare din gazul nostru a fost contractat într-o perioadă cu preț mai mic – noi contractăm, în general, pe un an, la începutul anului. Iar al doilea motiv este că atunci când prețul gazului depășește 85 RON/MWh, se aplică o taxă incrementală de 80%. Prin urmare, această creștere pe care o vedeți în preț nu se reflectă prea mult în rezultatele noastre.

Rep: Iar banii din această taxă unde se duc?Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.