Francezul Stéphane Séjourné şi-a depus candidatura pentru preşedinţia gruplui Renew din Parlamentul European

0
103

Influentul consilier politic al şefului statului francez Emmanuel Macron, Stéphane Séjourné, a anunţat că va candida la preşedinţia grupului liberal Renew Europe, a treia forţă politică din Parlamentul European, fiind contracandidat al olandezei Sophia In’t Veld, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Am luat această decizie după ce am discutat cu toate delegaţiile din grupul meu”, le-a spus miercuri Séjourné eurodeputaţilor, potrivit declaraţiilor acestora către AFP.

Acest grup politic are adesea un rol de pivot în Parlamentul European prin faptul că este al treilea ca pondere, după Partidul Popular European (PPE) şi social-democraţi (S&D).

Postul de preşedinte al grupului Renew va deveni vacant după ce Dacian Cioloş, fost prim-ministru român, a decis să revină pe terenul politicii naţionale.

Candidatura francezului Stéphane Séjourné apare la câteva zile după cea a olandezei din partidul social-liberal Democraten 66, Sophia In’t Veld, membră a PE din 2004.

Ea anunţă o încleştare între vechea gardă liberală a fostului grup ALDE şi noii veniţi macronişti, care au fuzionat în acelaşi grup după alegerile din 2019.

“Candidatura mea este europeană, în ceea ce mă priveşte nu este vorba de naţionalitate ci de un proiect politic colectiv cu noi metode pentru ca Renew să-şi sporească influenţa în Parlamentul European şi în ansamblul instituţiilor europene”, le-a mai spus Stéphane Séjourné membrilor grupului Renew.

La rândul său, Sophia In’t Veld a declarat pentru AFP că are “27 de ani de experienţă în politica europeană, dintre care 17 ca deputată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.