”Idioții Europei” – Analiză a pandemiei în Europa de est în presa germană / Lipsa personalului medical, influența Bisericii și o clasă politică depășită de situație, trei cauze observate de ziariștii germani

0
145


O privire de ansamblu a situației pandemiei în țările din est: România, Ucraina și Bulgaria poartă titlul ”Idioții Europei” în ziarul geerman Hamburger Morgenpost în ediția de joi.

”<Este un iad, ca într-un război>. Aproape nimeni nu își poate imagina ce se confruntă în prezent cu medicii și asistentele în Europa de Est. Situația corona este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. Cum s-ar putea întâmpla asta?”, de aici pleacă articolul în care se vorbește de criza acută de personal medical din Ucraina, de influența Bisericii ortodoxe în România și despre campaniile masive anti-vaccin din Bulgaria.

”Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în decurs de 24 de ore ca în Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orașul Donețk povestește televiziunii ARD ce a trăit într-un spital: <Ni s-a spus că la un etaj sunt 44 de pacienți, toți puțin mai în vârstă. Pentru 44 de persoane a fost o asistentă, un medic de gardă și un medic șef care i-a tratat pe toți>”, relatează ziarul german.

”<Vaccinează-te! (…) Dumnezeu se descoperă și prin știință>, a predicat recent pastorul român Valeriu Roșcan. De fapt, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, pentru că tocmai închinătorii acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări. Arhiepiscopul constănțean Teodosie, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care vaccinează <își semnează condamnarea la moarte>, predică Teodosie. Biserica Ortodoxă, la care profesează 86 la sută dintre români, este extrem de influentă în țară”, notează ziarul german.

”Dar nici politica nu este cu totul nevinovată: „Practic am oprit pandemia”, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie, când incidențele erau scăzute. La începutul lunii mai, 34 la sută dintre cei chestionați doreau să se vaccineze – în septembrie era doar 16 la sută, potrivit sondajelor institutului IRES din București”, scrie Hamburger Morgenpost.

„Idioții Europei”: Cuvinte drastice în Bulgaria

Politicienii din Bulgaria au fost, de asemenea, responsabili pentru rata scăzută de vaccinare. Partidele naționaliste extraparlamentare, cum ar fi Ataka (atac) și Wasrashdane (renaștere), neagă Corona și cresc gradul de atitudine împotriva vaccinării.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, țara a introdus acum restricții. „Dacă continuăm să ne comportăm ca idioții Europei și să nu ne vaccinăm, ne vom afecta grav economia și turismul”, a avertizat inspectorul șef de sănătate Angel Kuntschew.

Sursa foto: Captură Hamburger MorgenpostSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.