Iresponsabilitatea ca politică de stat. Cu 50.000 de oameni morți și spitalele în colaps, tot focusul politic e pe marea împărțire a banilor și funcțiilor

0
140


Aproape un an a durat baletul politic prin care președintele Iohannis a mutat PNL către PSD. Dacă se va naște noul USL 2, ridicolul jurămintelor de război etern lansate de Iohannis, Cîțu și Ciolacu va fi rapid îngropat de presa aliniată. Vom auzi iar discursuri despre responsabilitate, decență, țărișoară etc. Realitatea e cu totul alta. Am ajuns la 50.000 de oameni morți de Covid în timp ce PNL, PSD și președintele Iohannis refuză să implementeze rapid cele trei instrumente care ar opri pandemia: extinderea Certificatului Verde, vaccinarea țintită pe grupurile vulnerabile și testarea masivă în școli.

Din martie, toată energia PNL, a premierului Cîțu și a președintelui Iohannis s-a concentrat pe eliminarea lui Ludovic Orban din fruntea partidului, pe preluarea puterii în partid și pe scoaterea USR de la guvernare. Orban avea un mare păcat politic: era garanția faptului că, sub conducerea lui, PNL nu va face alianță cu PSD. Odată îndepărtat din partid, calea spre USL 2 a fost deschisă. Mizele sunt clare, le-am explicat și eu, și Dan Tăpălagă: control pe justiție, pe bani (fonduri europene, PNRR și fonduri naționale) și pe funcții. Și, cum cu hipsterii cam prea inflexibili din USR nu se poate discuta, PNL înclină acum spre PSD.

Pe fundalul lipsei totale de interes pentru chestiunile publice, România s-a transformat în ”Bergamo al estului”, după cum scrie presa internațională. Am ajuns la îngrozitorul bilanț de 50.000 de morți, la colapsul spitalelor, la interzicerea internărilor pentru bolnavii cronici care mor non-Covid, dar mor.

Cine sunt responsabilii politici pentru situația asta? În primul rând, cei care conduc statul. Președintele Klaus Iohannis, care s-a derobat de orice răspundere, a anunțat în vară că am învins pandemia, iar prin luna aprilie ne anunța că respinge utilizarea certificatului verde pe motiv că ar fi discriminatoriu. Premierul Florin Cîțu, care a sfidat orice recomandare a specialiștilor legată de campania de vaccinare, de măsurile de protecție în plin val 4.

Toate s-au întâmplat pe fondul dezinteresului față de combaterea pandemiei, pe al lipsei de asumare la vârful statului a unor decizii fundamentate științific – chiar dacă nepopulare, și pe recurgerea la decizii complet arbitrare.

Suntem unde suntem, trecutul nu mai poate fi întors. Dar statul român, politicienii, au acum la îndemână trei instrumente-cheie cu care pot opri rapid dezastrul.

1. Generalizarea Certificatului Verde și condiționarea job-ului de certificat. Proiectul de lege zace în Parlament. PSD, PNL și UDMR au refuzat discutarea lui în procedură de urgență, cerută de USR, și invocă false argumente legate de o presupusă discriminare. ”Partidele parlamentare au dat verde mortii, nu protecției”, a acuzat dur președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. El a explicat în repetate rânduri că nu există nici o discriminare, dat fiind că e vorba de protejarea vieților omenești, și a adus ca argument faptul că 20 de țări europene folosesc deja soluția.

Și medicii au explicat același lucru și au acuzat iresponsabilitatea politicienilor. Medicul cardiolog Vasile Rădulescu spune că impunerea certificatului verde la orice activitate ar fi dus la 300.000 de oameni vaccinaţi pe zi, iar problema pandemiei ar fi fost rezolvată ”într-o lună”. Medicul vorbeşte despre România ca o ţară cu ”conducători de doi lei”, care, în condiţiile în care mor săptămânal 33.000 de oameni, nu iau decizii ferme, chiar dacă nu sunt populare.

2. Vaccinarea țintită. În al 13-lea ceas trebuie creată o strategie de vaccinare a persoanelor vulnerabile, cele care sunt victime sigure ale virusului: bolnavii cronici și bătrânii. Un guvern și un parlament responsabile ar pune la masă specialiștii, structurile care beneficiază de o logistică bună (poliție, armată etc), Biserica Ortodoxă, medicii și profesorii și ar face o cartografiere a populației vulnerabile. Ar fi un exercițiu major, dar viețile salvate ar merita orice efort.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.