Kelemen Hunor: Trebuie să cerem scuze cetăţenilor care ne-au trimis în Parlament; “Aţi avut guvernarea, aţi avut o coaliţie la care aţi renunţat, fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană”

0
85

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri că parlamentarii ar trebui să-şi ceară scuze de la cei care i-au trimis în Parlament, subliniind că ar trebui dezbătute problemele cu care se confruntă România, şi a spus că formaţiunea sa nu va vota echipa guvernamentală propusă de Dacian Cioloş.

“Acum un an, în campanie electorală, nu am promis conflicte interminabile, nu am promis instabilitate, nu am promis nesiguranţă şi haos social. Promisiunile noastre au fost stabilitate, predictibilitate, siguranţă şi redarea speranţei fiecărui cetăţean pentru un trai mai bun. Aşa am promis cu toţii, indiferent din ce formaţiune politică facem parte. Şi de câteva săptămâni, de o lună, de două luni de zile, majoritatea clasei politice oferă “cetăţii” doar scandal, circ, nesiguranţă, instabilitate. Vedem multe argumente fără nicio coerenţă şi logică, atitudine duplicitară, supărare, isterie şi balet politic inutil. În aceste condiţii, înainte de orice, trebuie să cerem scuze de la cetăţenii care ne-au trimis în Parlament cu alte aşteptări. Vă cer scuze, stimaţi cetăţeni, dar sigur nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar. Şi, totuşi, trebuie să spun acest lucru de la acest microfon. Degeaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ţinem departe de acest scandal interminabil. Imagina noastră este în acest moment una catastrofală. În aceste zile, noi ar trebui să dezbatem problemele cu care se confruntă România”, a declarat liderul UDMR în plenul reunit al Parlamentului, citat de Agerpres.

“Ar trebui să venim cu soluţii pentru a ajuta oamenii săraci în faţa inflaţiei galopante şi ar fi cazul să începem discuţiile despre bugetul de anul viitor. Dar în primul rând ar trebui să vorbim de valul 4 al pandemiei şi cum putea salva vieţile oamenilor. În loc de aceste lucruri, noi discutăm despre un Cabinet care nu are susţinere parlamentară, dar ţine morţiş să demonstreze că de fapt este victima celorlalţi”, a adăugat parlamentarul.

El a remarcat că USR cere acum votul foştilor aliaţi de coaliţie, după ce a renunţat la aceasta şi “a dărâmat un guvern”.

“Stimaţi colegi din USR, am înţeles că vreţi să guvernaţi. E legitimă dorinţa voastră, Aţi avut guvernarea alături de noi şi PNL. Nu era o coaliţie perfectă, nu există coaliţii perfecte, dar a fost poate singura construcţie posibilă acum un an de zile. În ceea ce ne priveşte, de la bun început am spus că această deja fostă coaliţie va cunoaşte succesul dacă vom avea puterea să ne concentrăm doar asupra acelor puncte comune care sunt importante pentru societate şi care pot fi rezolvate printr-un efort comun. La fel, de la bun început am susţinut că principala cheie a stabilităţii acestei coaliţii este să renunţăm cu toţii la orgolii personale. Aţi avut guvernarea, aţi avut o coaliţie la care aţi renunţat, fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană şi era mai important un proiect de altfel necesar, dar pentru care căutarea compromisului era în derulare”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a arătat că cei de la USR “s-au baricadat în propriile certitudini”.

“Aţi repetat singurul adevăr pe care îl credeţi absolut, aţi spus că toţi sunt “old school”, numai voi sunteţi diferiţi, după care v-aţi asociat şi cu unii şi cu alţii doar ca să vă răzbunaţi şi aţi dărâmat un guvern. Astăzi sunteţi în faţa Parlamentului, cereţi votul foştilor aliaţi şi nu reuşiţi să obţineţi voturile acelor colegi cu care aţi mers împreună la dărâmarea guvernului. Stimaţi colegi, aţi cam rămas singuri. Şi, în momentul în care nu poţi să convingi în Parlament pe nimeni să te susţină, orice dezbatere despre programul de guvernare, despre structura şi lista cabinetului devine irelevantă şi înseamnă doar pierdere de timp. Şi totuşi va trebui să mergem mai departe”, a argumentat deputatul UDMR.

El le-a transmis celor de la USR “că vor pica acest test” şi “de mâine trebuie făcut un efort de a se resuscita coaliţia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.