Luptătorii români în Ucraina: Motivația ideologică, dar efortul nu merită recompensa financiară / Zilele grele pe front pentru membrii Grupului de Luptă Român „Getica”

0
18


Luptătorii români în războiul din Ucraina: perspective din tranșee

Un grup de români care se află în războiul din Ucraina a împărtășit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași poveștile lor din tranșee. Acești luptători români provin din diferite zone ale României.

Ei descriu că printre ei luptă doar persoane idealiste, iar banii pe care îi primesc nu sunt pe măsura efortului depus pentru a se înrola. Soldații români cred că în cel mai pesimist scenariu, în care Ucraina ar pierde războiul iar România ar avea o frontieră directă cu Rusia, județul Iași și alte regiuni ar fi puternic militarizate. Comandantul grupului de luptă spune că Moldova ar fi prima linie de apărare împotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei.

De la începutul războiului din Ucraina, mulți străini s-au înrolat în armata ucraineană pentru a respinge invazia Rusiei. Românii s-au implicat în diferite batalioane, inclusiv în cadrul Legiunii străine. Recent, în cadrul Forțelor Armate Ucrainene (AFU) a fost format un grup de luptă numit Grupul de Luptă Român „Getica”. Acesta recrutează români dornici să lupte în acest război și a lansat o pagină de Facebook intitulată Romanian Battlegroup “Getica”.

Unii dintre aceștia, inclusiv comandantul lor, cunoscut sub pseudonimul „Getotac”, au luptat în cea mai înfiorătoare parte a frontului – „Iadul” de la Bakhmut, o localitate asediată mult timp și cucerită de ruși cu pierderi mari.

Comandantul Getotac descrie că nu există zile bune pe front, ci doar zile foarte rele. Sunt zile în care sunt asediați continuu de artilerie, zile în care condițiile meteorologice extreme afectează moralul soldaților care sunt sub cerul liber, în tranșee. Dar cele mai oribile zile sunt acelea în care pierd prieteni, frați, camarazi.Sursa articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.