Macron îl acuză pe Morrison că a minţit în legătură cu acordul privind submarinele

0
128

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe premierul australian Scott Morrison că a minţit în legătură cu contractul pentru submarine, în valoare de mai multe miliarde de dolari, anulat în urmă cu şase săptămâni din cauza unei noi alianţe de securitate între Canberra, Washington şi Londra, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Întrebat duminică seară de reporteri australieni, în contextul summitului G20 de la Roma, dacă este de părere că Morrison l-a minţit în legătură cu intenţiile pe care le-a avut Canberra privind acordul pentru submarine, Macron a răspuns: “Nu am doar o impresie. Ştiu sigur”.

Conform alianţei, cunoscută prin acronimul AUKUS, Australia va primi acces la tehnologia SUA pentru a construi şi opera submarine nucleare. Asta a dus la anularea unui acord cu Franţa în valoare de 56 de miliarde de euro (66 de miliarde de dolari).

“Cred că pot exista dezacorduri. Respect alegerile suverane, însă aliaţii şi partenerii trebuie de asemenea respectaţi, aşa că nu a fost în regulă cu această afacere”, a spus el.

Morrison a negat că l-a minţit pe preşedintele francez, adăugând că decizia de a anula acordul “a fost în interesul naţional al Australiei”.

Vineri, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat regretul în legătură cu efectele alianţei AUKUS, la o întâlnire cu Macron la Roma, spunând că felul în care a fost gestionată situaţia nu a fost unul corespunzător.

“A fost lipsit de tact ce am făcut noi”, a declarat Biden, adăugând că a avut impresia la acel moment că Parisul fusese informat cu mult timp înainte ca înţelegerea să fie anunţată.

Macron a părut dispus să depăşească disputa cu SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.