Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unui briefing de presă susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate ținut joi seară că a primit toate asigurările de la partenerii occidentali ai Republica Moldova că aceștia sunt alături de autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova pentru a trece peste criza energetică creată de tatonările Gazprom pentru încheierea unui nou contract pentru aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova.
„Ne confruntăm cu o problemă gravă, rezolvarea căreia nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel global și problemele ce țin de livrarea de gaze naturale.
Creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori în doar câteva luni nu este o normalitate, este o anomalie”, a declarat Maia Sandu.
Ea a mai spus că pe lângă contextul internațional nefavorabil, diverse scheme de corupție au ținut timp de 30 de ani sectorul energetic moldovenesc într-o situație deplorabilă și dependent de o singură sursă de aprovizionare.
„Gazoductul care unește Republica Moldova cu România a fost finalizat abia în acest an, stația de interconectare pentru curentul electric nu a fost construită nici până azi, iar din această cauză de trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol. Nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării, nu s-a investit aproape niciun leu în energia regenerabilă și foarte puțini bani în proiecte care să ne permită să reducem consumul de energie și, respectiv, să plătim mai puțin”, a mai spus ea.
Maia Sandu a dat asigurări că toate instituțiile de la vârful statului conlucrează pe acest subiect și că a avut inclusiv discuții personale telefonice cu șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, pentru a facilita discuțiile pe marginea semnării, în condiții acceptabile, a unui contract între Moldovagaz și Gazprom.
Contact permanent cu partenerii occidentali
Ea a mai precizat că este în contact de asemenea și cu statele europene și partenerii occidentali ai Republicii Moldova pentru găsirea unor soluții alternative. „Am comunicat cu mai mulți șefi de state pentru a identifica alternative – am vorbit cu președintele României, cu președintele Germaniei, cu președintele Poloniei, al Azerbaidjanului. Am abordat subiectul în cadrul vizitei de la Viena”, a mai adăugat ea.
Totodată, șefa statului de la Chișinău a amintit și de cele 60 de milioane de euro cu care Comisia Europeană a venit în sprijinul Chișinăul în urmă cu câteva zile pentru a depăși criza energetică. Specialiștii estimează că această suma ar ajunge pentru achiziții de gaze de pe piața liberă pentru următoarele trei săptămâni.