Mexicul salută redeschiderea frontierei cu Statele Unite

0
87

Mexicul a salutat miercuri redeschiderea frontierei sale cu Statele Unite şi a dorit să-şi liniştească puternicul său vecin şi cel mai mare partener economic: reforma energetică în curs la Ciudad de Mexico nu ameninţă acordul lor de liber schimb, notează AFP, potrivit Agerpres.

Washingtonul a anunţat redeschiderea “la începutul lui noiembrie” a frontierelor sale terestre cu Canada şi Mexic pentru călătorii vaccinaţi împotriva COVID-19.

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a salutat o “veste bună” în cursul briefingului cotidian de presă: “Ne vom întoarce la normalitate la frontiera noastră de nord”.

Redeschiderea frontierei va “accelera creşterea economică în regiunea de la frontiera nordică a Mexicului”, a adăugat ministrul de externe, Marcelo Ebrard.

Al unsprezecelea exportator mondial de bunuri, Mexicul este al doilea furnizor şi al doilea client al Statelor Unite. Cele două ţări sunt legate printr-un tratat regional de liber schimb semnat şi de Canada.

Preşedintele Andres Lopez Manuel Obrador a dorit să liniştească Statele Unite afirmând că proiectul său major de reformă a pieţei energiei “nu contravine” tratatului de liber schimb.

“Dimpotrivă: este vorba pentru Mexic să aibă şi mai multe avantaje comparative, pentru a atrage mai multe investiţii”, a spus el.

Reforma constituţională a pieţei energiei trebuie să consolideze rolul întreprinderii de stat Comisia Federală (CFE), în special în materie de producţie, a insistat preşedintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.