Mihnea Rădulescu, Vodafone: ”Digitalizarea facilitează competitivitatea”; Autoritățile au în vedere reglementări, care să nu oprească inovaţia

0
72

*Burduja: Investiţii de 6,6 milioane de euro în cloud-ul guvernamental

Este timpul să simplificăm discuțiile despre tehnologie, întrucât digitalizarea facilitează competitivitatea, a spus Mihnea Rădulescu, Business Director Vodafone România, la cea de-a treia ediţie a Conferinţei Romanian Business & Investment Roundtable, organizată de The Economist.

România se află printre ţările care acordă atenţie noilor provocări digitale, a spus, în cadrul dezbaterii, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş. El apreciază că reglementarea nu trebuie să oprească inovaţia.

Astfel, România a iniţiat un pachet legislativ unic la nivel european, în domeniu, a declarat ministrul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

“Digitalizarea facilitează competitivitatea, eficiența, productivitatea. Trebuie să te faci cunoscut consumatorilor, trebuie să poți oferi consumatorilor prețuri competitive, ceea ce nu se mai poate face fără incorporarea tehnologiei în viața de zi cu zi a unei companii”, a spus reprezentantul Vodafone.

Mihnea Rădulescu a amintit că partea pozitivă a pandemiei a fost accentuarea digitalizării, atunci, rețelele de telecomunicații contribuind enorm în continuarea funcționării economiei.

În România, rețelele telecom sunt foarte competitive, în ultimii 20 de ani, am fost în fruntea Europei, dacă nu chiar la nivel mondial, în ceea ce privește viteza internetului, calitatea rețelelor mobile, a mai precizat Rădulescu: „A fost nevoie de un timp ca să ne dăm seama cum putem conduce tranzacțiile și companiile fără să ne întâlnim. Dar tehnologia nu este nouă. Din pandemie și, în general, din multiplele crize, sau în contextul războiului din Ucraina care a avut efecte pe piața energiei, vedem că este necesar să utilizăm tehnologia. Vedem că este nevoie de educație în acest sens, nu doar la nivelul oamenilor, ci și al companiilor și insituțiilor. Iar securitatea trebuie să fie parte din business as usual.

Vrem să lucrăm împreună cu Guvernul și Parlamentul pentru creșterea educației în ceea ce privește tehnologia”.

Reprezentantul Vodafone a mai subliniat importanța investițiilor și a colaborării cu autoritățile, astfel încât să fie menținută competitivitatea: “ Telecomunicațiile vor deveni 5G și este esențial pentru noi, ca țară, să putem implementa 5G la nivel înalt, dar asta implică investiții enorme. Nu trebuie să uităm că, din păcate, Europa, în general, a pierdut conducerea inovării în telecom, în fața SUA și China.

Sunt relevanți doar doi-trei furnizori din cele doua țări, deși în Europa sunt peste 120 de furnizori, în diverse țări, care se luptă intens pentru clienți.

În România, trebuie să începem să ne gândim dacă beneficiul pe termen scurt al prețurilor foarte mici ale serviciilor pentru consumatori este și în beneficiul investițiilor pe termen lung în tehnologie și, în special, în 5G. Trebuie să putem fi în postura de a investi și de a lucra împreună cu autoritățile publice ca să gasim modalități să menținem competitivitatea.

Este o nevoie imensă de digitalizare și există sume enorme de bani din fonduri europene la dispoziția noastră și trebuie să avem grijă sa-i accesam”.

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja a vorbit, la eveniment, despre transformarea digitală din România: ”Alături de aliaţii şi prietenii noştri, şi sunt foarte onorat să-l menţionez aici pe domnul Sabin Sărmaş, care este preşedintele Comisiei pentru digitalizare, în Parlamentul României, am demarat aceste proceduri de transformare digitală în regiune. Nu este meritul nostru, este un efort naţional pe care l-am întreprins. Înainte, Sabin a demarat aceste eforturi în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României şi România a devenit un exemplu de urmat prin acţiunile întreprinse. Am iniţiat un pachet legislativ care este unic la nivel european şi vă voi da câteva exemple în acest sens. În ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, avem investiţii de peste 6,6 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acest lucru a necesitat o nouă legislaţie, despre cum ne vom conecta la cloud-urile comerciale, unde sunt, ce sunt datele colective, unde sunt stocate acestea, care sunt politicile în această materie. Acestea sunt domenii în care România a demarat acţiuni cu mult timp înaintea altor state”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.