Moldova: Zile libere plătite pentru vaccinați și sprijin financiar pentru angajatori

0
247


Guvernul de la Chișinău a decis, miercuri, ca salariații care se vor vaccina împotriva COVID-19 să primească două zile libere plătite pentru fiecare doză de vaccinare anti-Covid 19 pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

De asemenea, Executivul Republicii Moldova a mai aprobat și compensarea din bugetul de stat a cheltuielilor angajatorilor privind achitarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic, a indemnizațiilor pentru zilele libere acordate pentru îngrijirea copiilor până la 12 ani și a copiilor cu dizabilități în cazul sistării procesului educațional în regim fizic.

Măsurile vor intra în vigoare chiar din această lună, indemnizațiile menționate vor fi solicitate prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică, de către angajatori și vor fi achitate de Casa Națională de Asigurări Sociale, în cazul primelor două indemnizații și de către Serviciul Fiscal de Stat, în cazul compensării costurilor salariale pentru zilele libere acordate pentru vaccinare.

Costurile acestor măsuri adoptate astăzi se ridică la 45 de milioane de lei, circa 2,25 milioane de euro și vor fi suportate din bugetul de stat.

Salarii mărite pentru personalul medical

De asemenea, Guvernul de la Chișinău a mai decis astăzi să majoreze cu 57% salariile personalului administrativ din instituțiile medico-sanitare publice.

Mai exact, specialiștii cu studii superioare vor câștiga lunar un salariu de 9.090 lei moldovenești (450 de euro), cei cu studii medii de specialitate vor primi 7.680 lei, muncitorii calificați – 5.040 lei, iar muncitorii necalificați – 3.840 lei. Pentru personalul de conducere non-medical, salariile se vor majora cu 37%.

Cheltuielile necesare aferente majorărilor salariilor de funcție propuse în proiect se estimează la circa aproape 23 de milioane de lei moldovenești lei lunar (circa 1,15 milioane de euro).

Foto: cetățeni moldoveni veniți la un punct mobil de vaccinare din Chișinău. Sursa/Ministerul Sănătății din Republica MoldovaSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.