„Niet” de la Moscova: Gazprom rămâne inflexibil în a oferi gaze Republicii Moldova

0
120


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Gazprom nu a ajuns la un acord pentru furnizarea de gaze către Republica Moldova, dar compania rusă ar fi ”deschisă” la noi discuții.

Până acum, situația de facto este că nu au reușit să ajungă la un acord. Moldova are o datorie la Gazprom. Datoria este destul de serioasă și este în creștere. Există o întrebare legată de această datorie, problema unui nou contract. Există un vânzător și există un cumpărător, iar condițiile contractului trebuie convenite de părți. Dacă opiniile nu coincid, atunci nu se poate face nimic. Dar, desigur, Gazprom este deschisă pentru alte contacte și căutarea unor soluții reciproc acceptabile,” a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că lipsa acordurilor cu Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze nu afectează în niciun fel imaginea de politică externă a Rusiei și a Gazprom.

„Credem că acest lucru nu afectează în niciun fel imaginea politicii externe a Rusiei”, a spus el, răspunzând unei întrebări din partea presei în cadrul unui briefing de presă.

El a mai adăugat că situația din jurul negocierilor cu Moldova nu are nicio legătură cu imaginea Gazprom, iar compania își îndeplinește toate obligațiile.

„Imaginea Gazprom este grozavă. Ați auzit și știți cu toții declarațiile liderilor europeni, șefilor companiilor contrapartide, care au fost exprimate în mod repetat în ultimele săptămâni și anume că Gazprom își îndeplinește pe deplin toate obligațiile? Nu are nimic de-a face cu Gazprom, aceasta este o problemă pur comercială. Gazprom nu poate da gaze gratuit și nu poate scuti de datorii, aceasta este o companie comercială”, a completat Peskov.

Când a fost rugat să comenteze rapoartele conform cărora Europa ajută Moldova cu aprovizionarea cu gaze, Peskov a remarcat că Chișinăul cumpără gaze acolo la un preț mai mare decât cel discutat în negocierile cu Rusia. „În acest sens, nu putem comenta acțiunile părții moldovenești”, a adăugat el.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, cel care conduce delegația Guvernului Republicii Moldova, a declarat vineri că va continua negocierile asupra condițiilor unui nou contract de furnizare a gazului rusesc. Spînu negociază deja fără niciun rezultat la Sankt-Peterburg cu reprezentanții Gazpromului de circa de trei zile.

Foto: Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale ruse, Dmitri Peskov. Sursa/Kremlin.ruSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.