„Noile alegeri prezidențiale din Finlanda au fost câștigate de fostul prim-ministru de orientare conservatoare, Alexander Stubb”

0
21


Fostul premier Alexander Stubb a câștigat alegerile prezidențiale din Finlanda, confruntându-se cu tensiunile cu Rusia după aderarea recentă a țării nordice la NATO. Învingându-l pe Pekka Haavisto, Stubb a obținut un succes important, câștigând la recepția publică a alegerilor.
70,7% dintre cei aproximativ 4,3 milioane de alegători din Finlanda s-au prezentat la vot. Stubb a obținut clasarea pe primul loc și în primul tur de scrutin, care a avut loc la 28 ianuarie.
Cu puteri limitate în comparație cu cele ale prim-ministrului, președintele, care este ales pentru un mandat de șase ani, conduce politica externă a țării în cooperare strânsă cu guvernul. De asemenea, el deține funcția de comandant suprem al forțelor armate.
Rolul important al președintelui a căpătat o semnificație și mai mare în contextul evoluțiilor geopolitice din Europa și a aderării Finlandei la NATO, țară care împarte 1.340 de kilometri de frontieră cu Rusia.Sursa articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.