Oficial de la Budapesta: Autonomia este o solicitare legitimă a secuilor / Ceea ce solicităm pentru Ţinutul Secuiesc nu este un păcat împotriva lui Dumnezeu, ci o revendicare legitimă națională

0
267


Autonomia este o solicitare legitimă a secuilor, a declarat, duminică, cu prilejul Zilei Autonomiei Ţinutului Secuiesc, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, la Tevel, comună în sudul Ungariei, unde a fost aprins un foc de veghe în semn de solidaritate cu secuii, transmite MTI, citată de Rador.

La evenimentul organizat de Administrația locală și Uniunea Națională a Secuilor Originari din Bucovina, Árpád János Potápi a adăugat totodată că speră că focurile de veghe aprinse nu au fost în zadar și că aspirația la autonomie va fi recunoscută de politica românească, de opinia publică și de politica europeană.

“Ceea ce solicităm pentru Ţinutul Secuiesc nu este un păcat împotriva lui Dumnezeu, ci o revendicare legitimă națională”, a declarat politicianul, adăugând că autonomie etnică există în mai multe țări din Europa, iar Ţinutul Secuiesc a fost o unitate administrativ teritorială independentă în România comunistă.

Secretarul de stat, care este și parlamentar Fidesz al acestei regiuni din Ungaria, a amintit că, în anul 2016, Consiliul Național Secuiesc (CNS) a decis să declare ultima duminică a lunii octombrie Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc și a cerut așezărilor secuiești să aprindă focuri de veghe și torțe pe granițele Ţinutului Secuiesc.

Inițiativa s-a răspândit în Bazinul Carpatic, iar în anii următori, în întreaga lume, din Canada până în Noua Zeelandă. Pe lângă libertatea secuiască, se atrage atenția și asupra autonomiei secuiești, a adăugat Potápi.

Politicianul, de origine secuiască, din Bucovina, a afirmat că strămoșii săi au trăit în exil în Bucovina timp de 200 de ani, astfel pot fi cu adevărat solidari cu secuii din Transilvania.

Acesta a mai adăugat că focul de veghe aprins în comuna Tevel simbolizează că “suntem nu doar prieteni sau cunoștințe, ci și frați, și surori, unul cu celălalt”.

Árpád János Potápi a menționat de asemenea că în localitatea înfrățită cu Tevel, la Dănești, județul Harghita, din cauza situației pandemice, anul acesta nu a fost aprins un foc de veghe, însă la fiecare fereastră au fost amplasate lumânări și candele.

La eveniment, Attila Fazekas, primarul independent al comunei cu 1.300 de locuitori, a citit manifestul Consiliului Național Secuiesc privind autonomia secuiască.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.