Oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, pus sub învinuire în dosarul Metalferos. Prejudiciu se ridică la circa 60 de milioane de euro

0
116


Fostul lider al Partidului Democrat (PD) și coordonator al coaliției de guvernare din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost pus, vineri, sub învinuire în dosarul Metalferos, compania de stat a Republicii Moldova care se ocupă cu vânzarea de fier vechi, pentru trei capete de acuzare de către procurorii anticorupție de la Chișinău.

În dosarul Metalferos, potrivit anchetatorilor, statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei moldovenești (circa 60 de milioane de euro -n.r.) prin intermediul întreprinderii și mai multe companii offshore în perioada 2015-2019.

Pe numele lui Plahotniuc, care este dat în urmărire internațională din 2019, procurorii au mai deschis și alte dosare pentru escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. Totuși, Plahotniuc nu figurează pe liste persoanelor căutate de Interpol.

RISE Moldova a scris recent, după analizarea unor documente din #PandoraPapers, despre o asociere a unui offshore din Insulele Virgine Britanice cu Metalferos, companie controlată de stat și legături cu Uzina Metalurgică din Râbnița, iar în spatele schemei stătea, potrivit RISE Moldova, un personaj-cheie din anturajul lui Plahotniuc.

Cu toate acestea, documente prezentate de RISE Moldova indică faptul că Plahotniuc era implicat în afaceri cu Metalferos încă din 2008.

Compania Metalferos era una profitabilă. Numai în perioada 2015-2019, Metalferos a primit bani de la mai multe companii, rezidente și nerezidente în Republica Moldova, potrivit Ziarul de Gardă. Astfel, în perioada ianuarie 2015-septembrie 2019, pe conturile deschise la Victoriabank, combinatul sidergic de la Râbnița (din Transnistria -n.r.) „Moldavskii Metallurgicheschii Zavod” (MMZ), au fost transferată către Metalferos suma de 2,169 miliarde de lei moldovenești, echivalentul a aproximativ 127 milioane de dolari.

Totodată, în perioada ianuarie 2015 – septembrie 2019, Metalferos a primit în cont sumă totală de aproximativ 73,95 de milioane de dolari de la cinci companii nerezidente, după ce le-a furnizat deșeuri feroase sau resturi de acumulatoare care conțin plumb. Circa 60 de milioane de dolari au trecut prin conturile a două companii cu denumiri similare: „Metoil Trading LLP” și „Metoil Trading FZE” (Dubai).

Foto: Oligarhul moldovean, Vlad Plahotniuc. Sursa/Facebook Vlad PlahotniucSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.