Parlament – audieri miniştri / Ionuţ Moşteanu – aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării

0
78

Ionuţ Moşteanu a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

S-au înregistrat 10 voturi “pentru”, 14 “împotrivă” şi 16 abţineri, potrivit Agerpres.

“Ideea e că fiecare localitate trebuie dezvoltată trainic. (…) Trebuie să fie un parteneriat real între toate forţele politice atunci când vorbim de dezvoltare şi între forţele politice centrale şi autorităţile locale, pentru că, dacă am fi văzut un astfel de parteneriat în ultimii 10 – 15 ani, am fi avut acum, probabil, sute de Ciuguduri, nu unul singur. Cu tărie cred, indiferent cine va guverna şi cine va ocupa scaunul de la Ministerul Dezvoltării, trebuie să lucrăm împreună, mai ales că, în anul care urmează, avem o provocare, începând din martie, până la finalul anului trebuie să promovăm aproximativ 20 de proiecte de lege care sunt importante pentru PNRR. (…) Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să tragem absolut toţi banii de acolo, bani care vor conta enorm în perioada următoare”, a explicat el.

Potrivit ministrului propus, repartizarea fondurilor prin Programul de dezvoltare “Anghel Saligny” trebuie făcută cu respectarea unor proceduri.

“Trebuie să ne asigurăm că fiecare leu din banii ăştia va face diferenţa, să nu repetăm din greşelile trecutului şi am cerut transparenţă, mecanisme de control al calităţii. Nu trebuie să mai vedem proiecte de mântuială. (…) E nevoie de o reformă structurală a programului de finanţare ‘Anghel Saligny’ prin introducerea amendamentelor pe care le-am propus şi în Parlament, mecanisme de cheltuire similare fondurilor europene, indicatori de program, criterii de eligibilitate şi cofinanţare, decontare pe bază de costuri unitare maximale, alocare pe bază de evaluare rezultate din punctaj, management transparent prin platformă informatică. (…) Noi aici am vrut să avem o discuţie, să nu ne grăbim cu acest program, am spus-o de nenumărate ori şi, de la o anumită grabă, am ajuns astăzi în această situaţie, din care eu sper că vom ieşi cât mai repede cu responsabilitate din partea tuturor partidelor”, a susţinut Ionuţ Moşteanu.

El a mai pledat pentru adoptarea unui Cod al urbanismului, care să reunească legislaţia în materie şi să-i scutească pe beneficiari de birocraţie şi drumuri inutile.

Reprezentantul USR a afirmat că o urgenţă imediată o constituie termoficarea din marile oraşe. “Îl vedem zilele trecute pe primarul Focşaniului la televizor prezentând situaţia critică din oraş. Au cerut şi acest primar şi alţi primari din ţară, colegul meu de la Timişoara, au cerut sprijin de la Guvern şi acest sprijin trebuie să vină, pentru că altfel autorităţile nu au puterea să preia această creştere a costurilor din energie şi vine iarna”, a spus Moşteanu.

El a vorbit şi despre susţinerea comasării voluntare ca soluţie de eficientizare economică a localităţilor mici care nu se pot susţine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.