POLITICĂ | Franța și Marea Britanie, în pragul unui război pe mare! Francezii au arestat un vas de pescuit britanic

0
181


Marea Britanie și Franța, care este sprijinită de 14 țări din Uniunea Europeană, se află în pragul unui război diplomatic, din cauza neînțelegerilor privind drepturile de pescuit din Canalul Mânecii și în apropierea costei britanice și franceze.

Conform acordului Brexit, Franța are dreptul la acordarea a 175 de licențe de pescuit pentru navele sale din partea autorităților din Marea Britanie, pentru a merge până la distanță cuprinsă între 6 și 12 mile marine în largul coastei britanice, dar a primit doar 100 de licențe și pescarii săi întâmpină diverse neplăceri. De asemenea, francezii spun că au primit doar 105 licențe de pescuit în largul insulei Jersey, aflată în Canalul Mânecii, la 22 km de Franța și la 161 km de Anglia, dar vasele franceze au dreptul la 216. 

„Nu vom permite Marii Britanii să se șteargă pe picioare cu acordul Brexit”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Franței, Gabriel Attal. De asemenea, ministrul francez pentru Afaceri Maritime, Annick Girardin, a anunțat pe contul său de Twitter că „două nave engleze au fost interpelate în timpul controalelor de rutină în largul portului Le Havre. Prima nu s-a conformat spontan: verbalizarea. Cea de-a doua nu avea licență de pescuit în apele noastre: deviat spre chei și predat autorității judiciare”. Practic, un vas britanic de pescuit a fost arestat de autoritățile franceze, după ce a fost prins fără licență în apele UE, într-un act de ostilitate nemaivăzut între două state europene. 

Eric Zemmour, unul dintre principalii contracandidați ai lui Emmanuel Macron la președinția Franței, un politician populist care citește bine starea de spirit a populației din Hexagon, a declarat recent că „debarcarea din Normandia, din Al Doilea Război Mondial, poate a fost un act de eliberare, dar și unul de ocupație și de colonizare din partea americanilor”, dar și că „Marea Britanie este cel mai mare dușman al Franței din ultima mie de ani”.    

Conform presei franceze, autoritățile de la Paris se pregătesc să impună sancțiuni drastice, începând cu 2 noiembrie, dacă activitatea pescarilor săi va fi sabotată în continuare de britanici. Printre acestea se numără interzicerea navelor de pescuit britanice în unele porturi franceze, întărirea controalelor vamale și de igienă, verificări de rutină de securitate pe navele britanice, mărirea tarifelor la electricitatea livrată de Franța și controalelor mai amănunțite asupra camioanelor cu mărfuri către și dinspre Regatul Unit.

Măsurile vor reprezenta o problemă majoră pentru economia Marii Britanii, în condițiile în care Regatul exportă în Franța pește în valoare de 560 de milioane de lire sterline, aproximativ 28% din totalul exporturilor din acest domeniu, dar și în situația ingrată în care se găsește acum economia britanică. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.