#postBrexit/ Boris Johnson nu exclude activarea instrumentului de soluţionare a disputelor comerciale în problema pescuitului

0
113

Londra este gata să activeze pentru prima dată un instrument de soluţionare a conflictelor comerciale prevăzut în acordurile post-Brexit cu UE în disputa sa cu Parisul privind licenţele pentru pescuit, a avertizat sâmbătă premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Nu, bineînţeles că nu, nu exclud acest lucru”, a declarat Boris Johnson pentru canalul Sky News pe marginea summitului G20 de la Roma, unde urmează să aibă duminică un tete a tete cu Emmanuel Macron.

“Dar cred că toată lumea vrea o cooperare între aliaţii europeni şi Emmanuel Macron”, a mai spus Johnson.

“Şi împărtăşesc opinia comună potrivit căreia schimbarea climatică este un dezastru pentru umanitate şi că avem mijloacele pentru a-l înfrunta”, a afirmat el înainte de summitul COP26 de săptămâna viitoare de la Glasgow. Conflictul asupra pescuitului “este sincer neimportant, accesoriu, în comparaţie cu ameninţarea împotriva umanităţii cu case suntem confruntaţi”, a afirmat el.

Franţa reproşează Regatului Unit că acordă un număr mai mic de licenţe de pescuit post-Brexit pentru pescarii săi. Parisul a promis să le interzică de marţi navelor de pescuit britanice să-şi debarce încărcătura în porturile franceze şi să întărească controalele vamale asupra camioanelor, dacă situaţia nu se ameliorează.

Departe de a se atenua înainte de întâlnirea dintre Johnson şi Macron de la summitul de la Roma, tensiunea a crescut şi mai mult vineri, după ce Londra a ameninţat la rândul ei să aplice “controale riguroase” asupra navelor europene din apele sale, dacă Parisul va aplica măsurile pe care le-a anunţat.

Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la sfârşitul lui 2020 între Londra şi Bruxelles, prevede ca pescarii europeni să continue să lucreze în anumite ape britanice, în anumite condiţii.

Londra afirmă că a aprobat 98% din cererile de licenţă pentru navele UE care vor să pescuiască în apele sale, o cifră contestată de Franţa, care susţine că proporţia ar fi de 90%, potrivit AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.