#postBrexit ”Credibilitatea” Regatului Unit este în joc, apreciază preşedintele Macron (FT)

0
113

”Credibilitatea” Regatului Unit este în joc în disputele post-Brexit privind licenţele de pescuit şi protocolul nord-irlandez, a apreciat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat ziarului britanic Financial Times şi publicat vineri seara, relatează AFP.

”Nu vă înşelaţi, nu este vorba doar despre europeni, ci despre toţi partenerii lor. Pentru că atunci când petreceţi ani de zile negociind un tratat şi câteva luni mai târziu faceţi opusul a ceea ce s-a hotărât asupra aspectelor care vă convin cel mai puţin, asta nu este o mare dovadă a credibilităţii voastre”, a declarat preşedintele francez ziarului citat, potrivit Agerpres.

În timp ce ameninţările cu represalii planează de ambele părţi ale Canalului Mânecii în jurul licenţelor de pescuit în apele britanice, Parisul reproşând Londrei că nu le acordă în număr suficient, Emmanuel Macron şi Boris Johnson urmează să se întâlnească în acest weekend la Roma, în marja summitului G20.

Preşedintele francez a dat asigurări că nu există nici ”provocare”, nici ”tensiune” privind drepturile de pescuit, ci ”trebuie să ne respectăm” şi ”să respectăm cuvântul care a fost dat”.

Deşi a apreciat că este vorba de un ”test pentru credibilitatea” premierului britanic şi a guvernului său, preşedintele francez a menţionat că este sigur de ”bunăvoinţa Regatului Unit”.

Subiectele de discordie se acumulează între Paris şi Londra: imigraţia ilegală prin Canalul Mânecii, pactul AUKUS care a dus la anularea unei comenzi australiene de submarine franceze şi consecinţele Brexit-ului, atât în Irlanda de Nord, cât şi pentru pescari.

În această ultimă chestiune, tonul a urcat miercuri, după anunţarea de către Franţa a intrării în vigoare a primelor măsuri de retorsiune – întărirea controalelor şi interdicţia pentru navele britanice de a debarca în porturile franceze – împotriva insulelor anglo-normande şi a Regatului Unit începând de la 2 noiembrie, dacă pescarii francezi nu obţin mai multe licenţe pentru pescuit în apele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.