#postBrexit: Londra măreşte presiunea înainte de propunerile UE privind Irlanda de Nord

0
102

Guvernul britanic îşi intensifică presiunea asupra Bruxellesului şi cere “schimbări importante” în protocolul care reglementează dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord, înaintea unui răspuns crucial din partea europenilor aşteptat săptămâna viitoare, notează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Frost, intenţionează în cursul unui discurs, marţi, la Lisabona, să îi preseze din nou pe cei 27 să dea dovadă de “ambiţie şi voinţă”, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă seara de Downing Street.

Dar el este considerat responsabil pentru dificultăţile de aprovizionare şi este acuzat că a creat o frontieră în Marea Irlandei. Furia în jurul textului a alimentat, de asemenea, o serie violenţe în primăvară care au reaprins spectrul a trei decenii de conflicte soldate cu 3.500 de morţi până la acordul de pace din 1998.

David Frost “se va angaja să studieze cu atenţie” şi “cât mai pozitiv posibil” răspunsul european la propunerile britanice, aşteptat miercuri, şi să demareze “discuţii intense foarte curând”, potrivit Downing Street.

El va sublinia, de asemenea, că “discuţiile interminabile nu sunt o opţiune”, pentru a repeta că, în lipsa unei soluţii rapide, Londra nu va ezita să suspende protocolul activând articolul 16 care permite anularea anumitor dispoziţii ale acordului în cazul unor “grave dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.

Potrivit presei britanice, care salută o victorie pentru guvernul lui Boris Jonhson, UE se pregăteşte să ofere o soluţie pentru a pune capăt “războiului cârnaţilor”, cu derogări de la implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord pentru produsele legate de “identitatea naţională”.

Dar, potrivit comunicatului publicat de Downing Street, orice soluţie trebuie “să depăşească cu mult problema cârnaţilor” şi să le abordeze pe cele “fundamentale”, cum ar fi rolul Curţii Europene de Justiţie (CJUE) în aplicarea legilor pieţei unice europene care se aplică în Irlanda de Nord.

Potrivit fragmentelor din discursul lui David Frost, “fără noi aranjamente în acest domeniu, protocolul nu va avea niciodată sprijinul de care are nevoie pentru a supravieţui”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.