joi, 19 iunie 2025

Potrivit unui studiu realizat de compania Accenture, aproape 40% dintre companiile folosesc atât inteligența artificială, cât și inteligența artificială generativă în mod extensiv în procesele lor de aprovizionare.


Studiul Accenture relevă: companiile cu lanțuri de aprovizionare dezvoltate sunt cu 23% mai profitabile decât concurenții lor
Un studiu efectuat de Accenture arată că companiile cu lanțuri de aprovizionare dezvoltate sunt cu 23% mai profitabile decât concurenții lor. Aceste companii sunt de șase ori mai predispuse să utilizeze inteligența artificială și inteligența artificială generativă pe scară largă în lanțurile lor de aprovizionare, generând astfel valoare adăugată pentru afaceri, conform unui comunicat emis de Accenture.

Intitulat „Next stop, next-gen”, studiul Accenture a analizat 1.148 de companii din 15 țări și 10 industrii. Acesta defineste maturitatea lanțului de aprovizionare ca fiind nivelul în care companiile utilizează AI generativă, învățarea automată avansată și alte tehnologii în evoluție pentru luarea deciziilor autonome, simulări avansate și îmbunătățiri continue. Aceste capacități permit companiilor să se adapteze mai ușor la schimbările care apar și să adopte fără probleme alte tehnologii noi.

Studiul a constatat că „Liderii” – cele 10% dintre companii care au obținut cel mai mare punctaj pe scala de maturitate – au realizat marje cu 23% mai mari decât concurenții lor între 2019 și 2023. De asemenea, acestea au oferit acționarilor un randament cu 15% mai bun.

„Liderii investesc considerabil în tehnologii din ce în ce mai sofisticate – în special inteligența artificială și inteligența artificială generativă – pentru a construi următoarea generație de capacități ale lanțului de aprovizionare”, a declarat Max Blanchet, Global Strategy Lead for Supply Chains and Operations la Accenture. „Aceste capacități sunt importante pentru a reinventa lanțurile de aprovizionare în vederea eficienței, agilității, sustenabilității și rezilienței.”

Cu toate acestea, situația generală prezentată în studiu este alarmantă. Scorul mediu de maturitate al lanțului de aprovizionare a crescut cu peste 50% între 2019 și 2023, dar rămâne scăzut, la doar 36%. Acesta variază în funcție de industrii și țări.

Melissa Twining-Davis, Accenture’s Global Operations Lead for Supply Chains, a subliniat: „Capacitățile de nouă generație care există, precum designul generativ pentru dezvoltarea produselor, facilitățile puternic automatizate pentru producerea acestora și analiza avansată și învățarea automată pentru a prezice blocajele din lanțul de aprovizionare, sunt doar la început. Potențialul de reinventare din viitor este imens.”

Reinventarea lanțurilor de aprovizionare este esențială pentru companiile care doresc să fie competitive în contextul economic actual. Lanțurile de aprovizionare trebuie să se adapteze schimbărilor și să fie sustenabile prin design. Companiile cu scoruri de maturitate ale lanțului de aprovizionare de 25% sau mai mici trebuie să acționeze rapid pentru a recupera decalajul.

Studiul „Next stop, next-gen” s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a peste 3.000 de executivi din lanțul de aprovizionare din 1.148 de companii din 15 țări și 10 industrii diferite.



Sursa articol

agentia20.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

agentia20.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. agentia20.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Optimized by Optimole