Programul spion Pegasus: Experţi ONU cer un moratoriu la vânzarea software-ului de spionaj

0
109

Experţi ONU au cerut joi un moratoriu internaţional asupra vânzării de tehnologii destinate supravegherii până la stabilirea unui cadru de reglementare care să garanteze drepturile omului, după recentul scandal al interceptărilor cu software-ul de spionaj israelian Pegasus, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

La jumătatea lunii iulie, o anchetă, publicată de un consorţiu de 17 media internaţionale, a dezvăluit că programul de tip malware, conceput de compania israeliană NSO Group, a permis spionarea a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de oameni politici, 85 militanţi pentru drepturile omului şi 65 de şefi de companii din diferite ţări.

”Suntem profund preocupaţi de faptul că instrumente intruzive extrem de sofisticate sunt utilizate pentru supravegherea, intimidarea şi reducerea la tăcere a apărătorilor pentru drepturile omului, jurnaliştilor şi opozanţilor politici”, şi-au exprimat preocuparea experţi ONU într-un comunicat.

”Astfel de practici încalcă drepturile şi libertatea de exprimare, viaţa privată şi libertatea, pot pune în pericol viaţa a sute de persoane, libertatea presei, subminând democraţia, pacea, securitatea şi cooperarea internaţională”, subliniază ei.

”În ultimii ani, în repetate rânduri am tras un semnal de alarmă în privinţa pericolului pe care îl reprezintă tehnologiile de supraveghere pentru drepturile omului. Din nou, invităm comunitatea internaţională să elaboreze un cadru de reglementare solid pentru a preveni, atenua şi remedia impactul negativ al tehnologiilor de supraveghere asupra drepturilor omului, iar, între timp, să adopte un moratoriu la vânzarea şi transferul” unor astfel de softwaruri, menţionează ei.

Ancheta jurnalistică despre Pegasus are la bază o listă cu 50.000 de numere de telefon selectate de clienţi ai NSO din 2016, obţinute de organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International.

Experţii ONU cer Israelului ”să divulge în totalitate măsurile care au fost luate pentru a examina tranzacţiile de export ale NSO în lumina propriilor obligaţii în materie de drepturi ale omului”.

”Este de datoria statelor să verifice pentru ca societăţi precum NSO să nu vândă sau să transfere tehnologii către ţări şi entităţi susceptibile să le utilizeze încălcând drepturile omului sau să nu încheie contracte cu acestea”, insistă ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.