Prysmian Grup este lider mondial în industria cablurilor, fiind prezent în 50 de țări, având 104 fabrici, 25 centre de cercetare și dezvoltare, peste 28.000 de angajați, cu o prezență strategică care îi permite să acceseze ușor piețele emergente, cât și comunitățile pretutindeni în lume.
În sudul României, la Slatina, s-a construit în ultimii ani cea mai mare fabrică de cabluri de fibră optică din Europa, unde se produc peste 70% din cablurile de fibră optică instalate în România. Cea mai mare parte din cabluri se vinde către operatorii de telecom, fie din România sau din Europa, Statele Unite sau chiar Australia. Cristian Gheorghe- Sales Director Telecom, Prysmian, Danubian region, ne-a oferit un interviu.
Care a fost impactul pandemiei asupra accelerării digitalizării?
Cristian Gheorghe: În timpul pandemiei infrastructurile de telecomunicații au fost intens folosite, cu toții am avut acasă sau la serviciu experiențe diferite legate de traficul de internet intens. În plus, copiii s-au conectat la școala online sau și-au petrecut o mare parte din timpul liber în fața consolelor de jocuri sau a calculatoarelor. Traficul de date datorat vizionării filmelor online a crescut abrupt.
Care sunt concluziile?
Țările care au o acoperire redusă de fibră optică, cum ar fi Spania sau Franța, au avut creșteri alte traficului pe internet de până la 40%, iar vitezele de download au scăzut până la 14%.
Pe de altă parte, țări cum ar fi SUA (în special California) sau Japonia, nu au fost influențate de creșterea masivă a traficului datorită unei foarte bune acoperiri cu rețele de fibră optică.
Interesul pentru acoperirea decalajelor dintre comunitățile urbane și rurale la nivelul EU este foarte mare. Există fonduri care pot fi accesate pentru proiecte de acest gen, iar atât autoritățile locale, cât și locuitorii zonelor rurale conștientizează deja că rețeaua de fibră optică este o necesitate, așa cum sunt utilitățile de apă, gaz sau curent.
Cum pot companiile private să susțină o digitalizare sustenabilă?
Cristian Gheorghe: Înainte de toate, permiteți-mi să vă prezint câteva date despre tendințele în digitalizare la nivel mondial:
Cablurile de fibră optică joacă un rol fundamental în această transformare digitală, fiind singura soluție pentru a transporta datele către antenele 5G sau Centrele de Date.
Accelerarea tehnologiei 5G va permite, ca în câțiva ani, peste o treime din populația globului să aibă acces la o rețea 5G, iar până în 2025 fiecare persoană să aibă minim 4 obiecte conectate. Aceast lucru va schimba modul în care trăim sau producem bunuri.
Cablurile, împreună cu accesoriile necesare și lucrările de instalare, reprezintă o parte mare din costul realizării unei infrastructuri de fibră optică. Deși par simple, cablurile sunt elementul de bază al conexiunii prin care se transmite semnalul dintr-un punct în altul, iar de calitatea materialelor, tehnologia prin care sunt fabricate și modul în care se conectează depinde calitatea infrastructurii de comunicații. De aceea, inovarea continuă în acest sector a permis îmbunătățirea tehnologiilor de comunicații, care pot fi limitate dacă infrastructura este de calitate slabă.