REPORTAJ Sute de români au venit în La Aldea de San Nicolás la cules de roșii / Acum pleacă din cauza roșiilor: „Nu se mai câștigă ca înainte”

0
187


Comunitatea românească din acest mic municipiu din Gran Canaria a ajuns să constituie mai mult de 10% din populația totală. Din cauza crizei din sectorul tomatelor și a concurenței interne, ei își iau rămas bun de la regiune, scrie publicația El Diario, din Spania.

Dory se plimbă pe străzile din La Aldea de San Nicolás, un mic municipiu cu puțin peste 7.000 de locuitori, în partea de vest a insulei Gran Canaria, menționându-și compatrioții români cu care a lucrat, cu care se întâlnește la câteva secunde de la citarea lor.

„Da, Florin, multă lume îl cunoaște… Uite-l!”, arată ea, cu degetul plin de inele, spre o mașină. Același lucru se întâmplă cu unii oameni de afaceri și politicieni. Și, de asemenea, cu o colegă marocană cu care a lucrat, pe care o vede imediat după ce o numește.

„Iată, ea este”, se entuziasmează ea. Dory asigură că este pe jumătate vrăjitoare, dar în același mod s-ar putea afirma că este doar o altă localnică. În același timp, este traducătoare, ghid turistic, agricultor, bucătar, jurnalist, mamă și gospodină. Dar mai ales o localnică. A aterizat în 2006, la vârsta de 25 de ani, în acest oraș, unde aproximativ unul din doi lucrători este direct legat de sectorul primar, și nu a mai plecat.

Aldea de San Nicolás este municipiul din Canare cu cea mai mare comunitate de români din punctul de vedere al populației; Sunt 408 la 7.508 persoane înregistrate, 5,43% din total, potrivit ultimelor date de la Institutul de Statistică din Canare (ISTAC).

Majoritatea a ajuns în urmă cu 15 ani, pentru a lucra la recolta de tomate, produsul vedetă al regiunii. Potrivit cifrelor de comerț exterior, în 2019 Insulele Canare au exportat 36.880 de tone de roșii. Doar în La Aldea se găsesc un sfert din hectarele dedicate acestei culturi în Gran Canaria.

Problema este că roșiile din Canare sunt pe cale de dispariție. În 2005, primul an în care românii au ajuns în La Aldea, Arhipelagul a exportat 185.504 tone din acest produs, al doilea cel mai valoros din Insule după banane; acum se vinde p cantitate de cinci ori mai mică. Și, deși nu există o relație empirică, populația românească din municipiu este și ea în scădere. În 2012 erau 919; aproape zece ani mai târziu, acel record a fost redus cu peste jumătate.

Dory face o mie de lucruri. În mașină, în drum spre Las Tabladas, unde se află serele de roșii, vorbește și îl îndrumă pe Alejandro, șoferul, de parcă ar avea ochi la spate. Între timp, povestește cum a venit în La Aldea, după ce a auzit că unitatea agricolă a orașului, Coagrisan, caută angajați, cum au fost primele ei zile, cum a acceptat fără ezitare postul: „De ce au venit în România să caute oameni? Asta nu a contat pentru mine. Au venit pentru că sunt eu Dory sau pentru că oamenii mureau de foame? Nu mi-am dat seama. M-am gândit: la naiba, nu contează”.

În urmă cu aproximativ un deceniu, președintele guvernului (premierul) Insulelor Canare de la acea vreme, Paulino Rivero (din Coaliția Canare), a condamnat politica de angajare a Coagrisan de a pleca în străinătate pentru a-și acoperi forța de muncă. „Să lucreze pentru localnici”, a spus Rivero, sugerând chiar că această practică „alterează” conviețuirea socială.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.