Republica Moldova: autoritățile anunță compensații pentru consumatorii de gaz vulnerabil social

0
153


Vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a declarat luni seară într-un talk show difuzat de Pro TV Chișinău, că Guvernul pregătește mai multe mecanisme de compensare a cetățenilor cu venituri modeste, în condițiile în care prețul de achiziție a gazelor rusești va fi de circa 450 de dolari pentru mia de metri cubi, după semnarea unui nou contract cu Gazprom valabil pe cinci ani de zile.

Sunt două mecanisme separate. Este mecanismul de protecție socială care vine cu o sumă lunară adresată familiilor cu venituri mici. Al doilea mecanism de ajutor în factură este gândit să fie aplicat în funcție de consum. De exemplu, primii 50 de metri cubi să fie subvenționați într-un anumit fel pentru toți, următorii 50 de metri cubi sunt subvenționați mai puțin pentru cei care consumă mai mult, de la 150 de metri cubi nu este subvenționat nimic”, a spus vicepremierul

Andrei Spînu spune că în următoarele zile ANRE va veni cu decizia finală privind ajustarea tarifelor la realitățile noului contract cu Gazprom. El a explicat că jutorul din partea statului va fi oferit doar pentru a depăși această perioadă dificilă în care prețul la gazele naturale înregistrează valori exagerate.

„Moldovagaz pregătește toate calculele în baza formulei. Conform procedurii, Moldovagaz merge la ANRE și solicită modificarea de tarif și ANRE ia decizia. Cu siguranță, prețul va crește. Responsabilitatea pe care o avem la Guvern este acel pachet de sprijin a populației. Claritate pe acest subiect vom avea în următoarele zile”, a precizat oficialul.

Ministrul a adăugat că, cel mai probabil, în câteva luni, situația ar trebui să revină la normal și nu vor mai exista nu salturi nejustificate de prețuri atât de mari. „Atunci vom rămâne cu ajutorul pentru familiile cu nevoi, care este un program foarte bine targhetat pentru perioada rece a anului și nu va mai fi ajutorul din factură pe care-l propunem acum”, a mai spus Andrei Spînu.

Prețul de achiziție a gazului de la Gazprom, după încheierea unui contract pe cinci ani vinerea trecută, va fi calculat în baza formulei utilizate în contractul anterior, iar autoritățile de la Chișinău s-au angajat să-și achite datoriile față de Gazprom,fiind vorba doar despre datoriile malului drept al Nistrului, dar doar după realizarea unui audit independent în 2022.

Foto: Vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu. Sursa/Facebook Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la ChișinăuSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.