Robert Portman, senator SUA: Nu există prieten mai puternic pentru Statele Unite decât România

0
1188

Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, după ce senatorul republican din Ohio s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre situaţia din Ucraina, dar şi despre consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA. Robert Portman a menţionat că a avut o întrevedere cu ministrul Economiei, cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, dar şi cu doi parlamentari, discuţiile vizând proiecte legislative pe care aceştia le au în vedere.

Robert Portman a evidenţiat şi ajutorul pe care România îl acordă Ucrainei în mod direct.

“Rusia este agresorul şi continuă să fie implicată în activităţi care trebuie numite crime de război, dacă vedem cum se poartă cu populaţia civilă. Acestea sunt adevărate atrocităţi. Interesul şi valorile noastre se aliniază cu cele ale României, sunt valorile democraţiei şi ale libertăţii, ale independeţei, capacitatea de a-ţi stabili propriul drum şi teritoriul suveran, lucru pe care Ucraina nu a putut să îl facă”, a spus senatorul american.

El a salutat faptul că România s-a angajat să aloce 2,5% din PIB pentru apărare. Senatorul american a precizat că acest lucru este important pentru SUA nu doar din perspectiva relaţiei cu România, ci şi pentru că reprezintă un model pentru alte state membre NATO.

“Vorbesc în nume personal, când spun că sunt mulţumit că China nu este implicată în telecomunicaţiile voastre. Cred că este în interesul vostru, dar este şi în interesul nostru naţional, pentru că ne este mult mai uşor să lucrăm cu România şi să avem un parteneriat, inclusiv în domeniul intelligence”, a precizat el.

Rob Portman a vorbit şi despre sprijinul american pentru investiţiile în energia nucleară.

“Sunt interesat de politica energetică aici, în România. Cred că sunteţi un model pentru alte ţări, pentru că nu vă bazaţi atât de mult pe exporturi, în special pe cele ruseşti. Multe state europene au ajuns să depindă de Rusia în ce priveşte energia şi acesta este un instrument politic folosit de preşedintele Putin. Faptul că aveţi un procent atât de important de hidroenergie şi aproximativ 20% energie nucleară, eoliană şi solară şi, desigur, resursele de petrol şi gaze – toate acestea reprezintă un model bun”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.