Roman: Un amendament care presupunea o naţionalizare mascată a pilonului 2 de pensii, strecurat pe lista susţinută de PSD şi PNL

0
57

Deputatul liberal Florin Roman a afirmat, marţi, că un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru, care presupunea o “naţionalizare mascată a pilonului 2 de pensii”, s-a strecurat în lista modificărilor care urmau să fie susţinute de PNL şi PSD, liberalii cerând retragerea acestuia.

Roman a spus că liberalii i-au solicitat preşedintelui partidului, Nicolae Ciucă, să intervină în coaliţie pentru a fi retras şi, totodată, PNL a depus un amendament care prevede că, de la data intrării în vigoare a actului normativ şi până la 31 decembrie 2028, nu se vor opera modificări asupra Legii 411/2004 privind fondurile de pensie administrate privat decât cu privire la majorarea contribuţiei individuale.

El a menţionat că parlamentarii liberali i-au solicitat preşedintelui Nicolae Ciucă să intervină la nivelul coaliţiei de guvernare.

“Şi, ca să fim siguri că nu există loc de întoarcere, am depus şi un amendament, împreună cu preşedintele Comisiei de buget-finanţe, domnul deputat Huţucă, în care am precizat că, prin excepţie de la prevederile articolului trei, capitolul 2 – măsuri fiscale, de la data intrare în vigoare a prezentei legi şi până la 31 decembrie 2028, nu se vor opera modificări asupra Legii 411/2004 privind fondurile de pensie administrate privat decât cu privire la majorarea contribuţiei individuale, pentru că, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, avem un jalon în PNRR care prevede creşterea contribuţiei pentru anul viitor”, a declarat Roman.

Întrebat dacă premierul Marcel Ciolacu ştia de acest amendament, Florin Roman a răspuns: “Nu ştiu dacă domnul Ciolacu ştia, dar nici nu cred că era străin de acest subiect, pentru că nu cred că doamna secretar de stat ar fi dat drumul”.

“Dar, nu vreau să fac acuzaţii fără acoperire. Cert este că noi, cel puţin, avem această informaţie că autoarea acestui text este doamna secretar de stat. Noi sigur că vom avea o discuţie cu ministrul de Finanţe, pentru că se ştie foarte clar şi să fie foarte clar: este o linie roşie peste care Partidul Naţional Liberal nu trece. Noi am spus astăzi că e bine că am observat acest lucru şi dumneavoastră sau, mă rog, majoritatea dintre dumneavoastră ştiţi că, în acel moment, în cadrul grupului PNL a izbucnit o discuţie destul de serioasă. Din acel moment, am făcut ceea ce trebuie să facem, adică am depus un amendament asumat de PNL prin care noi spunem că nu se umblă la pilonul 2 de pensii. Să fie foarte clar că nu ne asumăm politic o asemenea chestiune, iar în această perioadă din alte părţi se dădea pe surse că ar fi o susţinere din partea noastră. Am clarificat aceste lucruri prin depunerea acelui amendament. Şi, totodată, noi spunem foarte clar că avem decizia Biroului Politic Naţional peste care nu poate trece niciun liberal, decât dacă ea se modifică, că nu se umblă în pilonul 2 de pensii”, a mai explicat Florin Roman.

Guvernul s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta amendamentele depuse de parlamentari la proiectul de lege privind măsurile fiscale. Ulterior, Parlamentul se va reuni la ora 18,00 într-o şedinţă comună în cadrul căreia Guvernul îşi va angaja răspunderea asupra acestui proiect de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.