Siegfried Mureșan a cerut Comisiei Europene folosirea Bugetului UE pentru gestionarea crizei prețurilor la energie, așa cum a fost folosit și în cazul crizei COVID-19

0
96

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, i-a cerut astăzi președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ia în considerare utilizarea Bugetului Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea țărilor membre în gestionarea crizei prețurilor la energie, exact așa cum a procedat Uniunea anul trecut în contextul crizei COVID-19.

„Trebuie să vedem împreună dacă putem folosi Bugetul UE pentru a rambursa o parte din cheltuielile pe care statele membre le-au avut cu gestionarea crizei energetice. Putem declara eligibile din fonduri europene unele cheltuieli pe care statele membre le-au făcut pentru a ajuta oamenii în această criză și putem crește cofinanțarea din fonduri europene”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan astăzi, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea premergătoare Consiliului European din 21 – 22 octombrie.

„Consiliul European ar trebui să mandateze Comisia să facă mai mult, în primul rând, în ceea ce privește achiziția comună. Doar să explorăm beneficiile achizițiilor comune nu este suficient. Avem nevoie de achiziții comune și avem nevoie de ele acum. Dacă achiziționăm împreună, suntem mai puternici, iar Consiliul ar trebui să solicite Comisiei să progreseze pe această temă cât mai repede. Dacă această propunere va fi înaintată, noi, Parlamentul European, o vom susține imediat.

De asemenea, în ceea ce privește stocarea de energie, avem nevoie de propuneri concrete și în mai multe domenii. Nu doar pentru baterii și hidrogen, ci mai ales pentru gaz care este sursa principală a crizei actuale”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul român a adăugat în dezbaterea plenară că susține celelalte măsuri propuse de Comisia Europeană pentru gestionarea crizei energetice.

„Sprijin total propunerea de a lansa o investigație privind practicile concurențiale neloiale. De asemenea, susțin abordarea că trebuie să reducem impactul creșterii prețurilor la energie mai ales asupra consumatorilor vulnerabili și, de asemenea, sunt de acord că trebuie să existe o acțiune coordonată a UE pentru gestionarea crizei.

Totodată, salut total propunerile Comisiei privind finanțarea acestor măsuri și faptul că vede schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) drept sursă pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili”, a adăugat eurodeputatul Siegfried Mureșan în dezbaterea plenară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.